Svijet AKTIVISTI GREENPEACEA

Utaborili se na dimnjaku za spas klime

  • Autor: Hina
  • 2.12.2008 17:33:09
  • 2.12.2008 17:30:45

Aktivisti Greenpeacea uspeli su se u utorak na 150 metara visok dimnjak elektrane u Poljskoj pozivajući je da odbaci ugljen kao glavni izvor energije te da prihvati europski plan borbe protiv globalnog zatopljenja

VARŠAVA - Na dimnjaku elektrane u Koninu, koja radi na lignit, 11 aktivista iz Njemačke, Poljske, Britanije, Švedske i Kanade, ostat će "tako dugo dok poljski premijer ne obeća da Poljska neće blokirati klimatski plan Europske unije", rekao je Jacek Winiarski.

Glasnogovornik Greenpeacea za Poljsku, Winiarski sudjeluje u akciji svojim kolegama u vrijeme 14. konferencije UN-a o klimatskim promjena koja se održava u poljskome gradu Poznanju. Čak 94 posto svoje električne energije Poljska dobiva iz elektrana na ugljen.

Varšava se protivi mjerama europskog plana borbe protiv globalnog zatopljenja, koje predviđaju 20-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2020. godine, u odnosu na razine iz 1990.

Poljska i još nekoliko zemalja bivše istočne Europe, koje su danas u Europskoj uniji i struju uglavnom dobivaju iz centrala na ugljen, strahuju da bi smanjenje stakleničkih plinova ugrozilo njihov gospodarski rast.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još