ODRŽANI IZBORI

Očekivana pobjeda 'umjerenih islamista' u Tunisu

28.10.2011 u 08:25

Bionic
Reading

Islamistička stranka Enahda i službeno je pobjednik tuniskih općih izbora, održanih u nedjelju, osvojivši 90 od ukupno 217 mjesta u parlamentu odnosno 41,47 posto glasova, priopćilo je u četvrtak kasno navečer državno izborno povjerenstvo

Ova je stranka osvojila trostruko više nego drugoplasirana, sekularna stranka Kongres za republiku, koja je osvojila 30 mjesta u parlamentu, priopćio je

predsjednik izbornog povjerenstva Kamel Džandubi.

'Izbori su bili onakvi kakve su željeli naš narod i mladi - demokratski, transparentni, čisti i pluralistički, za razliku od prošlosti', kazao je zamjenik predsjednika povjerenstva Suad Triki.

Riječ je o uvjerljivoj pobjedi umjerene islamističke stranke na izborima održanim u nedjelju, prvima nakon 'arapskog proljeća' i svrgavanja režima predsjednika Zina Ben Alija te će ta stranka i predložiti jednog od svojih dužnosnika za premijera.

Parlament bi trebao pripremiti novi ustav, imenovati prijelaznu vladu i odrediti datum izbora krajem iduće ili početkom 2013. godine.

Pobjeda Enahde, koja je bila progonjena za vrijeme bivšeg režima, bila je očekivana. Očekuje se da će ta stranka stupiti u koaliciju s dvije sekularističke stranke koje su nakon nje osvojile najviše glasova. Tuniski islamisti nastoje umiriti sekulariste i ulagače, uznemirene mogućnošću da islamisti preuzmu vlast u jednoj od najliberalnijih zemalja arapskog svijeta, najavljujući da neće sprečavati turistkinje da nose bikini na plažama ili uvoditi islamsko bankarstvo.

Smatra se da Enahda pripada umjerenom i liberalnom spektru islamističkih stranaka u široj regiji. Njezin čelnik Rašid Ganuči uspoređuje njezin pristup s onim turskoga premijera Tayyipa Erdogana.

Sadašnji tuniski premijer Bedži Said Sebsi izjavio je u četvrtak da nema nikakva razloga sumnjati u privrženost Enahde sekularnoj državi i demokraciji.