HRVATSKA POD POVEĆALOM

Strani mediji: Snažan udarac HDZ-u uoči izbora

27.10.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Svjetske novinske agencije u četvrtak javljaju da je hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Zagrebu potvrdila vijest da se protiv te stranke vodi istraga, ističući kako će ta istraga zadati još jedan udarac stranci na vlasti pred skorašnje izbore

Francuska novinska agencija France presse navodi da je Kosor kazala da je 'HDZ predmetom pravosudne istrage u vezi korupcije', te dodaje da je hrvatska premijerka objavila da se njezino ime ne nalazi na popisu osumnjičenih osoba.

AFP također podsjeća da bi se 'parlamentarni izbori u Hrvatskoj trebali održati početkom prosinca', te da su 'istrage za korupciju protiv određenog broja bivših dužnosnika HDZ-a već ozbiljno potresle ovu političku formaciju'.

'Hrvatska, koja bi u srpnju 2013. trebala postati članicom EU-a, udvostručila je napore u borbi protiv korupcije nakon nenadane Sanaderove ostavke 2009.', navodi francuska agencija, ističući da je Kosor izjavila kako istraga protiv HDZ-a 'neće umanjiti našu odlučnost u borbi protiv korupcije'.

'Hrvatska vladajuća stranka HDZ zbog ilegalnih je crnih fondova kao pravna osoba postala predmetom istrage USKOK-a', piše austrijska novinska agencija APA.

APA navodi riječi Jadranke Kosor da je 'HDZ prva stranka koja je pokrenula borbu protiv korupcije', te dodaje kako ankete pokazuje da HDZ, bez obzira na svoju borbu protiv korupcije, neće pobijediti na predstojećim izborima u Hrvatskoj.

'Vijest o pokretanju istrage, samo šest tjedana prije parlamentarnih izbora, zadala je još jedan udarac stranci koja, prema anketama, već zaostaje za oporbom lijevog centra', piše novinar britanske novinske agencije Reuters.

'To će biti po prvi puta u Hrvatskoj da je istraga pokrenuta protiv čitave političke stranke zbog korupcije', dodaje Reuters.

Slovenska novinska agencija STA javlja da je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare kazala kako ne namjerava odstupiti sa svojih položaja.