NEMIRI U LONDONU

Prosvjednici upali u Kraljevsku banku Škotske

01.04.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Oko četiri tisuće anarhista i antikapitalista sukobilo se u središtu Londona s policijom nekoliko sati prije početka sastanka skupine G20. Prosvjednici su provalili u Kraljevsku banku Škotske, ali su brzom akcijom iz nje izbačeni, a neki od prosvjednika uspjeli su se popeti na zgradu Banke Engleske. Scotland Yard je objavio da su uhićena 23 prosvjednika i da nije bilo teže ozlijeđenih

Gnjevni prosvjednici bacajući trulo voće, bombe s bojom i boce tražili su od svjetskih čelnika da riješe probleme globalne svjetske financijske krize.

Za svaki posao na koji sam aplicirao u posljednja tri tjedana konkurira više od 150 ljudi, kazao je prosvjednik Nathan Dean (35) koji je prošlog mjeseca ostao bez posla u informatičkoj branši.

Većina prosvjednika smatra da su za krizu najviše odgovorne banke koje su ostvarujući ekstra profit svojim poslovanjem doveli gospodarstvo do potpunog sloma.

I dok jedni nemaju ni za kruh s druge strane država je na osiguranje skupa G-20, za koji je angažirano 5 tisuća policajaca, potrošila 7,5 milijuna funti.

Britanski premijer Gordon Brown je izjavio da čelnike zemalja G-20 od plana ekonomskih reformi dijele samo sati. Dodao je kako će Velika Britanija obnoviti svoje posebno partnerstvo sa SAD-om koje će biti 'svrhovito'.