MERKEL POKORILA BUNDESTAG

Njemačka podržala euro, čeka se plenum EU-a

26.10.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Uoči još jednog vrućeg briselskog samita za spas eura, njemačka kancelarka Angela Merkel danas je osvojila čak 503 glasa podrške u Bundestagu. Velika većina zastupnika složila se s njezinim planom za stabilizaciju eura, koji se i dalje ponajviše vrti oko jačanja Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF)

Na kraju se sve odigralo kako su mediji predvidjeli: 503 glasa od 596 prisutnih u njemačkom Bundestagu kao podrška Angeli Merkel, pred još jedan samit o sudbini eura. U raspravi koja je trajala gotovo tri sata nije bilo previše gorljivosti ni velikih napada na njemačku kancelarku, iza čije politike su stale i dvije najjače opozicijske stranke, SPD i Zeleni. Doduše, Merkel se upozoravalo da je potrebno više transparentnosti i odlučnosti, ali je manje-više svima jasno da alternative potezima kancelarke u trenutnoj političkoj konstelaciji nema.

Jedinstvo njemačke politike se ogledalo i u tome što su CDU, CSU, FDP, SPD i Zeleni zajedno Bundestagu podnijeli pismeni prijedlog, koji bi omogućavao još veća financijska sredstva za EFSF, a dobivena 503 glasa znače da Merkel ima jasan pregovarački mandat za večerašnji sastanak vrha EU-a u Bruxellesu. Time su, naravno, i očekivanja veća, iako se iz okruženja njemačke kancelarke ponavlja da ne treba očekivati čudo koje će cijelu krizu eura riješiti odjednom, jednim čarobnim potezom.

Zaštićena u zrakoplovu

Ako je vjerovati anonimnim izvorima njemačkih medija, Angela Merkel se u posljednje vrijeme najbolje osjeća u avionu. Naime, kancelarka je samo u proteklih desetak dana skupila mnogo zračnih milja, putujući čak do Vijetnama, iako je većinu vremena provela na letovima između Berlina i Bruxellesa. U avionu je Merkel zaštićena ponajviše od loših vijesti, zahvaljujući isključenom mobitelu, pa se cijela beskrajna kriza oko eura čini manje zastrašujućom.

Grčki dug je već više od godinu dana glavna tema Europske unije, koja u to vrijeme nije ponudila jasno rješenje za stabiliziranje situacije. A kada se spomene EU, zapravo se manje-više misli na Angelu Merkel.

Njemačka kancelarka odlučila je zato danas još jednom izaći pred Bundestag i zatražiti podršku za svoju europsku politiku. Sjednice njemačkog parlamenta inače započinju ranim jutrom, no ovoga puta se čekalo do točno u podne, kako bi se unaprijed obavili razgovori i sastanci vladajuće konzervativno-liberalne koalicije, ali i s oporbom. Sigurno je bilo da će i SPD i Zeleni podržati Merkel, kojoj mjesecima zamjeraju nedovoljnu odlučnost jer će svaki njezin mogući uspjeh u Bruxellesu tako postati i njihov. Dok će mogući krah samita EU ići, naravno, isključivo na račun njemačke kancelarke.

Europi nije zagarantiran mir!

Pred ispunjenu dvoranu Bundestaga i više od 600 zastupnika Merkel je izašla tri minute do podne, zadržavši se – što je prilično indikativno – u razgovoru s vođama opozicije. Unaprijed je 16 zastupnika vladajuće koalicije najavilo da će glasati protiv planova vlastite kancelarke, koja sada počinje otvoreno govoriti o tome da bi za stabilizaciju eura mogli trebati i bilijuni. Dosad je bila riječ 'tek' o milijardama, no Merkel je u svojem polusatnom nastupu jasno dala do znanja kako je riječ o 'riziku iza kojeg stoji'. Njemačka kancelarka se nije propustila osvrnuti na Grčku, za koju ima riječi pohvale: 'Od ljudi u Grčkoj tražimo velike stvari. Zato oni zaslužuju naše poštovanje, kao i da im ponudimo jednu održivu perspektivu za budućnost. Želimo učiniti sve da Grčka opet može stati na svoje noge.'

S druge strane, Merkel najavljuje da će u EU zahtijevati službeni dogovor o dugovima nacionalnih budžeta jer je 'potrebna kočnica za povećanje duga'. Iako se iz njezine okoline ovih dana može čuti da će njemački doprinos EFSF-u vrtoglavo narasti, kancelarka Bundestagu obećava sljedeće: 'Ostat ćemo kod 211 milijardi eura.' Teško je da itko u Njemačkoj vjeruje u konačnost spomenute brojke, ali to ne znači da će Bundestag glasati protiv Merkel.

Razlog je jednostavan, a Merkel ga izgovara na kraju svojeg govora, naglašavajući da je riječ ne samo o njezinom političkom stavu, nego i osobnom apelu: 'Nitko ne bi smio vjerovati da je Europi zagarantirano još pola stoljeća mira. Padne li euro, pada i Europa!'