Svijet ZAHTJEV NTC-A

NATO u Libiji lovi Gadafijeve pristaše?

NATO je do petka odgodio sastanak veleposlanika koji su u srijedu trebali formalizirati odluku o završetku misije u Libiji, a nove libijske vlasti priopćile su da je NATO dobrodošao u toj zemlji do kraja godine

'Razgovori o Libiji pomaknuti su na petak kako bi se održale konzultacije s Ujedinjenim narodima i Nacionalnim prijelaznim vijećem', rekao je dužnosnika NATO-a.

Čelnik NTC-a Mustafa Abel Džalili rekao je na sastanku u Kataru da bi NATO morao ostati u Libiji do kraja godine i tako snagama odanim Moameru Gadafiju onemogućiti da pobjegnu iz zemlje.

'Mi želimo da NATO nastavi operacije do kraja ove godine', rekao je Džalil novinarima i dodao kako je veoma važno zaustaviti bijeg Gadafijevih pristalica. 'Od susjednih i prijateljskih zemalja tražimo stručnu i logističku pomoć', dodao je.

Katar je među prvima priznao NTC kao legitimnu vlast u Libiji i pobunjenicima slao vodu i oružje te više od 400 milijuna dolara pomoći. Pomagao je i u prodaji libijske nafte.

Države NATO-a u prošli su petak odlučile da će završiti libijsku misiju 31. listopada, a zapovjednik operacije u utorak je izjavio kako NATO vjeruje da će NTC moći nositi s prijetnjama sigurnosti. No prijelazni libijski ministar nafte i financija Ali Tarhuni u utorak je izjavio kako želi da NATO-ova misija potraje još mjesec.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još