MAKEDONSKI POUČAK

Nositi 750 tisuća eura u boci preko granice je legalno!?

26.10.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U Makedoniji je raspleten neobičan slučaj koji je uzbunio tamošnju javnost prije nekoliko mjeseci, kad je vozač medijskog magnata i bivšeg predsjednika Generalne skupštine UN-a Srđana Kerima uhvaćen pri ulasku u Mađarsku sa 750 tisuća eura u gotovini skrivenih u plastičnoj boci. Zaključak poreznika jest da je novac potpuno legalno zarađen

Uprava za javne prihode (institucija koja odgovara hrvatskoj Poreznoj upravi), u suradnji s Upravom za sprečavanje pranja novca, zaključila je da je imovina pronađena u boci na srpsko-mađarskoj granici oporezovana i potpuno legalno stečena u periodu od siječnja 2005. do prosinca 2010, javlja provladina televizija Sitel.

Taj se zaključak vremenski ne poklapa s otkrićem (u međuvremenu zatvorenih) makedonskih medija bliskih oporbi, koji su javljali da se incident dogodio 2008, nakon čega je mađarska carinska služba naložila makedonskim poreznim institucijama da istraže slučaj. Novac je, prema istim izvorima, putovao u Njemačku, gdje je sjedište medijske grupacije WAZ, vlasnika nekoliko dnevnih listova u Makedoniji, čiji je regionalni direktor Srđan Kerim.

Оporbeni SDSM optužuje vlast da je oprostila Kerimu

Mediji u Makedoniji puno su pisali o tom incidentu ovog proljeća, u jeku predizborne kampanje, kad je vladajući VMRO-DPMNE preko državnih institucija vršio snažan pritisak na medije koji su kritizirali vlast, poput televizije A1. Tada se ta istraga tumačila kao još jedan pritisak na neovisnost makedonskih medija, no istraga je pokazala da su mediji kojima upravlja Kerim – čisti. Zbog toga oporba optužuje institucije vlasti da provode selektivnu pravdu, dok iz MUP-a odbacuju te optužbe. Kerim je još oštriji, pa je napao oporbene socijaldemokrate da 'gaze preko leševa s ciljem da osjete miris vlasti'.

Inače, Srđan Kerim je dugogodišnji diplomat koji je devedesetih godina prošlog stoljeća bio i makedonski veleposlanik u Njemačkoj, a krunu svoje diplomatske karijere doživio je 2007, kad je proveo godinu dana na čelu Generalne skupštine UN-a. Posljednjih osam godina je na čelu ogranka medijske grupacije WAZ za jugoistočnu Europu po imenu Media Print Makedonija, koja u Makedoniji izdaje neke od najtiražnijih dnevnih listova (Dnevnik, Utrinski vesnik, Vest) te niz drugih publikacija.

Uređivačka politika tih listova je odmjerena i ne previše kritična prema aktualnoj makedonskoj vlasti, a sve su učestaliji i napisi da bi ta izdanja mogla promijeniti vlasnika, tj. biti prodana jednoj računalnoj tvrtki, pa se i to spominje kao jedan od 'olakšavajućih faktora' u raspletu te istrage. Ipak, ideja da se toliki novac, ma koliko legalno stečen on bio, prenosi u boci preko granice prilično je diskreditirajuća za makedonski ogranak WAZ-a i njegovog direktora, diplomata s međunarodnim ugledom. A ne treba ni napominjati kakve sumnje 'legalizacija' takvog čina otvara kad je riječ o makedonskim državnim institucijama.