PRELIMINARNI REZULTATI

Tuniski islamisti ostvarili veliku pobjedu

26.10.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Islamistička stranka Enahda je, kako se i očekivalo, veliki pobjednik nedjeljnih izbora u Tunisu, prema preliminarnim rezultatima objavljenim u utorak navečer

Enahda je osvojila 43 od 101 zastupničkog mjesta koja su do sada dodijeljena ili oko 43 posto od 217 mjesta u skupštini, koja će voditi zemlju godinu dana i donijeti novi ustav, izvijestila je tuniska državna novinska agencija TAP.

Enahda je proglasila pobjedu, koju njezini pristaše slave na ulicama, a nekoliko najvećih suparničkih stranaka priznalo je poraz, navodi Reuters.

Izneneđenje su druge dvije stranke koje su nadmašile očekivanja anketara, osvojivši zajedno oko 26 posto glasova. Te dvije stranke lijevog centra vodile su kampanju na svjetovnim i progresivnim vrijednostima, ali i zagovarale suradnju s islamistima, dok su neke druge sekularne stranke takvu suradnju isključivale.

Nakon izbora, dvije stranke lijevog centra obećale su suradnju s Enahdom, koja je pak izrazila spremost da vlada zajedno s bilo kojom drugom političkom strankom.

Kongres za republiku (CPR), na čelu s veteranom aktivistom za ljudska prava Moncefom Marzukijem, osvojio oko 16 posto zastupničkih mjesta koja su do sada dodijeljena, prema preliminarnim rezultatima koje prenosi TAP. Stranka Tekattil, na čelu s bivšim sindikalnim čelnikom Mustafom Ben Džafarom, je četvrta, s oko 10 posto zastupničkih mjesta.

Birači nisu poduprli svjetovnu stranku kojoj je većina predizbornih anketa predviđala solidno drugo mjesto. Progresivna demokratska stranka, čija je kampanja bila u velikoj mjeri određena protivljenjem islamistima i obećanjem da neće vladati u koaliciji s Enahdom, završila je na petom mjestu.

Stranke očekuju će se preostala zastupnička mjesta razdijeliti otprilike u istom omjeru kao i ona koja su već dodijeljena.

Enahda će nastojati formirati koaliciju koja će vladati tijekom jednogodišnjeg mandata Ustavotvorne skupštine. Takvi razgovori su već počeli iza zatvorenih vrata, kazali su dužnosnici iz CPR-a i Tekattila.

'Izgleda da su stranke koje su osvojile glasove, one koje svoje strategije nisu gradile samo na sukobljavanju s Enahdom', izjavio je Amin Gali, direktor Centra za tranzicijska pitanja, prodemokratske nevladine organizacije sa sjedištem u Tunisu.

'Mi nemamo iste vrijednosti kao Enahda, niti isti projekt za društvo. No, nismo ih napadali i ljudima se to svidjelo', izjavio je kandidat CPR-a Omezin Kelisa.

Ishod izbora u Tunisu, označava potencijalno važan pomak u regiji u kojoj je na izborima, kada su oni održavani, postajala tendencija da se tvrde islamističke skupine suprotstave sekularnim strankama koje su bile jednako nepopustljive prema politici svojih suparnika. Politički uspjeh islamista bio je dočekan s nasiljem i krvoprolićem u Alžiru 1991., a nakon pobjede Hamasa 2006. na palestinskim izborima, uslijedili su unutarpalestinski sukobi i međunarodni bojkot, ocjenjuju međunarodni mediji u izvješćima iz Tunisa.

U Tunisu postoji duga, od države poticana, tradicija svjetovnog društva, pa su mnogi građani duboko sumnjičavi prema javno proklamiranoj toleranciji i umjerenosti Enahde.

U utorak je oko 400 ljudi prosvjedovalo ispred zgrade središnje izborne komisije u glavnom gradu, optužujući Enahdu i njezinog čelnika Rašida Ganučija za varanje na izborima. 'Kakva demokracija?', 'Srami se, Ganuči', pisalo je na transparentima prosvjednika, koje je policija kasnije mirno rastjerala.

U zapadnim metropolama, vlade uspostavljaju toplije odnose s Enahdom. Odnos Washingtona prema toj stranci nije usporediv s američkim odnosom prema ostalim islamskim pokretima u regiji. Američki diplomati u Tunisu imaju dugotrajne veze s čelnicima Enahde i redovito se s njima sastaju još od prije revolucije, a SAD je dramatično povećao pomoć Tunisu nakon revolucije.

Čelnici Enahde također su otvoreno izrazili želju za jačanjem prijateljskih odnosa s Washingtonom i europskim metropolama.

'Vjerujemo da je Enahda opredijeljena za demokratski proces', rekao je visoki zapadni diplomat.

Ustavotvorma skupština s 217 mjesta, sastavit će nacrt novog ustava i imenovati prijelaznu vladu. Iako će vjerojatno biti neslaganja oko toga treba li Tunis imati predsjednički ili parlamentarni sustav, postoji široki konsenzus da Ustav treba postaviti temelje za demokratski sustav s provjerama i ravnotežom, kako bi zaštitio zemlju protiv budućih diktatura.

Što se tiče imenovanja privremene vlade, koja će po dogovoru vodećih političkih stranaka vladati samo jednu godinu, niti jedna stranka nije nestrpljiva da monopolizira vlast, s obzirom na kratki mandat i ogromne teškoće s kojima je ta siromašna sjevernoafrička zemlja suočena.