CASTRO ZNA

'Da je Milošević izdržao, NATO bi upao u ozbiljnu krizu'

25.10.2011 u 21:56

Bionic
Reading

Bivši kubanski vođa napao je NATO opisavši ga kao 'brutalni vojni savez koji je postao najperfidnije oružje tlačenja u ljudskoj povijesti'

Da se Slobodan Milošević 1999. uspio oduprijeti još koji dan, NATO bi se suočio s ozbiljnom krizom, piše u kolumni kubanskog revolucionara Fidela Castra. Tekst pod nazivom 'Genocidna uloga NATO-a' objavljen je u državnim novinama Granma u povodu NATO-ove uloge u padu libijskog režima i smrti nekadašnjeg vođe Moamera Gadafija.

Tako piše kako je Gadafi uhvaćen živ nakon čega su ga ubili ljudi koje je naoružao NATO, organizacija koju Castro opisuje kao 'brutalni vojni savez koji je postao najperfidnije oružje tlačenja u ljudskoj povijesti'. Gadafijevo su pak tijelo izložili poput 'ratnog trofeja', što je, naglašava Castro, protiv najosnovnijih načela islamske vjere.

Pišući o toj temi, Castro se osvrnuo i na sukob između NATO-a i Srbije oko Kosova.

'NATO-ova kriminalna svrha postala je očita u Srbiji, slavenskoj zemlji čiji je narod pružio herojski otpor nacistima tijekom Drugog svjetskog rata', objašnjava Castro dodajući da su zemlje koje stoje iza tog pakta u pokušaju daljnjeg raspada Jugoslavije poduprle kosovske separatiste.

'Velik je broj srpskih domoljuba poginuo. Predsjednik Slobodan Milošević, suočen sa snagom agresora i nestankom SSSR-a, popustio je NATO-ovim zahtjevima i dopustio prisutnost pakta u Kosovu pod vodstvom UN-a, što je konačno dovelo do njegova političkog poraza i progona na pristranom Haaškom sudu', piše Castro naglašavajući pritom da je Milošević u zatvoru umro u 'tajanstvenim okolnostima'.