Svijet DVODNEVNI SUSRET

Konstruktivni pregovori SAD-Sjeverna Koreja

Dvodnevni susreti Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje u Ženevi o nuklearnom pitanju bili su pozitivni i konstruktivni, ali nisu rezultirali konkretnom odlukom, rekao je šef američkog izaslanstva Stephen Bosworth .

"Vodili smo vrlo pozitivne i konstruktivne razgovore s izaslanstvom Sjeverne Koreje. Izgladili smo neka neslaganja i razmotrili razlike u drugim pitanjima", rekao je Bosworth nakon dva dana razgovora.

Bosworth je rekao da stranama treba "više vremena i razgovora za postizanje dogovora" i da će izaslanstva ostati u kontaktu preko sjevernokorejske misije u UN-a u New Yorku.

Američki izaslanik je posljednji puta vodio izaslanstvo iz Washingtona. Njegovu će funkciju preuzeti Glyn Davis, sadašnji američki veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Sjevernokorejsko izaslanstvo je vodio zamjenik premijera Kim Kye Gwan.

Pregovorima šest zemlja (dvije Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD) pokušava se uvjeriti Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa. Od prosinca 2008. ti su pregovori na mrtvoj točci. Pjongjang se u travnju 2009. službeno povukao iz pregovora, mjesec dana prije svog drugog nuklearnog pokusa, a 2010. je Sjeverna Koreja je potopila južnokorejsku korvetu i bombardirala jedan južnokorejski otok.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još