IZBORI U DEŽELI

Kučan u Jankoviću vidi slovenskog spasitelja

25.10.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković čovjek je koji bi mogao 'izliječiti' slovensko gospodarstvo i provesti potrebne strukturne reforme, smatra bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji već neko vrijeme podupire političke ambicije ljubljanskog gradonačelnika

'Država je u krizi i bez potrebne perspektive i vizije državu bi najprije bilo potrebno 'izliječiti', ako smijem upotrijebiti taj izraz, kako bi se gradilo naprijed. To uključuje donošenje mjera za prestanak gospodarskog i financijskog grča, ali i reforme', rekao je Milan Kučan u ponedjeljak kasno navečer u razgovoru za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije.

Kučan, koji u Sloveniji i dalje uživa velik politički autoritet, u razgovoru je kazao zašto podupire stranku ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića na predstojećim parlamentarnim izborima te što bi po njegovu mišljenju trebalo napraviti za izlazak iz krize. On je naglasio da iza Jankovića stoje njegovi odlični rezultati u Mercatoru i na mjestu ljubljanskog gradonačelnika, što ga kvalificira kao najboljeg kandidata za vođenje nove slovenske vlade.

Jankovića potvrđuju njegovi rezultati, učinkovit je i ima sposobnost djelovati s visoko profesionalnim ekipama sa zajedničkim ciljem, a nedostatak iskustva u vođenju države njegova bi ekipa mogla nadoknaditi dijalogom ili pomoću onih koji takvo iskustvo već imaju i bili bi ga spremni ponuditi, rekao je Kučan.

Za ekonomsko stanje i malodušje i veliko nepovjerenje javnosti u politiku, po Kučanovoj ocjeni, nije odgovorna samo Pahorova dosadašnja vlada, nego i oporba koja je sprečavala predložene reforme, poput reforme mirovinskog sustava, te izazivala sumnje u državne ustanove. 'Upravljanje državom nije samo stvar vlade nego i oporbe. To je zajednička odgovornost', rekao je Kučan, dodajući da je oporba u zadnje tri godine umjesto konstruktivne suradnje djelovala tako da je organizirala referendume za zaustavljanje reformi, opstrukcije i besplodne parlamentarne rasprave i interpelacije te tako u blokadu dovela 'ne vladu nego cijelu državu'.

Kučan je izjavio da ne želi biti advokat Jankovića, kojega politički konkurenti prikazuju kao bogatog 'tajkuna koji ulazi u politiku iako je u ranijem djelovanju često dolazio u sukob interesa između svojih javnih funkcija i poduzetničkih interesa, ali je prigovore da je socijalno neosjetljivi kapitalist ocijenio neopravdanima.

Zoran Janković

'Janković je svoje rezultate postigao uz smisao za socijalnu državu i pravednost, uz osjetljivost za ljudsko dostojanstvo. Nije ga moguće kritizirati zbog socijalne neosjetljivosti i bezdušnog kapitalizma', rekao je Kučan, dodajući da je u vrijeme njegova mandata Ljubljana mnogo ulagala u socijalne programe, dječje vrtiće i stanove za mlade, te da je riješio pitanje zbrinjavanja romske obitelji Strojan koja je iz svoje ilegalno sagrađene kuće bila izbačena u vrijeme vlade Janeza Janše

Kučan je potvrdio svoje razmimoilaženje s aktualnim premijerom Borutom Pahorom koji vodi Socijalne demokrate (SD), rekavši da u toj stranci ima socijaldemokratskog potencijala, ali da ne može jedina prisvajati pravo na socijaldemokratsku ideju.

Kučan je nedavno izjavio da na ovogodišnjim prijevremenim parlamentarnim izborima po prvi put neće glasovati za tradicionalno lijeve stranke nego za novoustanovljenu stranku Pozitivna Slovenija koju vodi Zoran Janković, sugerirajući da su Socijalni demokrati (SD) otkada ih vodi Pahor odstupili od socijaldemokratskih načela i zastranili u liberalizam.