HTJELI UBITI SAUDIJSKOG AMBASADORA

Optuženi za iransku urotu odbacio krivnju

24.10.2011 u 22:41

Bionic
Reading

Američki državljanin koji ima iransku putovnicu u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv za optužbe da je sudjelovao u zavjeri za ubojstvo saudijskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama, objavili su američki mediji.

Manssor Arbabsiar (56), izjasnio se o krivnji pred okružnim sudom u New Yorku prema pet točaka optužnice podignute prošloga tjedna. Prema kaznenoj prijavi od 11. listopada, Arbabsiar je istražiteljima FBI-a priznao svoju ulogu u zavjeri vrijednoj 1,5 milijuna dolara, da se veleposlanika Saudijske Arabije ubije postavljanjem eksploziva u njemu omiljenom restoranu u Washingtonu.

Obamina administracija optužila je agente iranske vlade za sudjelovanje u zavjeri. Glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, te je optužbe nazvao 'neutemeljenima'.

Datum suđenja još nije određen. Sudac John Keenan odredio je za 21. prosinca novo ročište za Arbabsiara, rekavši kako će do tada tužitelji imati dovoljno vremena da predaju dokaze u predmetu, a obrana će se moći pripremiti za osporavanje legalnosti Arbabsiarova ispitivanja, odnosno dokazivati da nije upoznat sa svojim pravima prije nego što je priznao sudjelovanje u zavjeri.

Arbabsiarova odvjetnica, Sabrina Shroff, odbila je komentirati njegovo pojavljivanje na sudu u ponedjeljak, koje je trajalo samo nekoliko minuta.

Arbabsiar je uhićen 29. rujna u međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy u New Yorku, pod optužbama zbog kojih mu prijeti kazna doživotnog zatvora. Određen mu je pritvor bez prava na jamčevinu.

U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, od dijela tamošnje vlade. Prema optužnici, operacija 'Crvena koalicija' počela je u svibnju kada je Arbabsiar, Amerikanac iranskog podrijetla iz Corpus Christija u Teksasu, prišao doušniku agenta američke agencije DEA u Reynosi u Meksiku, koji se predstavljao kao član snažnog narko-kartela. Arbabsiar je, po riječima agenta DEA-e, mislio da se radi o pripadniku zloglasnog kartela Zeta, te je doušniku ponudio novac za ubojstvo saudijskog veleposlanika, i to 1,5 milijuna dolara. Kada se vratio u Iran, Arbabsiar je u dva navrata, 1. i 9. kolovoza, dostavio po 49,960 dolara na račun agenta DEA u SAD-u.

Savezni agenti su kazali da su FBI i Agencije za borbu protiv trgovine narkoticima - DEA, snimili niz sastanaka i telefonskih razgovora između doušnika i Arbabsiara, od kojih su neki vođeni iz Irana.