UBLAŽAVANJE NAPETOSTI

SAD i Sjeverna Koreja održali 'korisne' razgovore

24.10.2011 u 19:53

Bionic
Reading

Pregovarači SAD-a i Sjeverne Koreje održali su 'korisne prezentacije' stajališta u ponedjeljak, rekao je izaslanik SAD-a na početku dvodnevnog sastanka izaslanstava dviju zemalja, drugog takvog susreta otkako su pregovori šest strana o nuklearnom razoružanju propali prije dvije godine.

'Održali smo početne prezentacije naših stajališta i mislim da su to bile korisne prezentacije', rekao je posebni izaslanik SAD-a Clifford Hart novinarima u Ženevi nakon dvosatnih razgovora održanih ujutro. Kasniji, popodnevni, sastanak završen je nakon sat i pol. 'Današnji su razgovori završeni', rekao je agenciji Reuters sjevernokorejski dužnosnik.

Sastanku koji je nastavak lipanjskih razgovora u New Yorku, više je cilj ublažiti napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku nego nastaviti regionalne pregovore o gašenju sjevernokorejskoga nuklearnog programa. Američki dužnosnici i analitičari nemaju velika očekivanja, iako su nedavno ublažene napetosti između Sjevene Koreje i američke saveznice Južne Koreje.