MASOVNA SMAKNUĆA

HRW: Pogubljeno 53 pristaša Gadafija u Sirtu

24.10.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Organizacija Human Rights Watch (HRW) potvrdila je u ponedjeljak da su 53 osobe, pristaše Moamera Gadafija, vjerojatno skupno pogubljene u hotelu u Sirtu, posljednjem lojalističkom uporištu koje je u četvrtak palo u Libiji

HRW je pozvao Nacionalno tranzicijsko vijeće (NTC) da 'smjesta provede transparentnu istragu o onome što sliči na masovnu egzekuciju i privede odgovorne pred sud'.

'U nedjelju smo pronašli 53 tijela u raspadanju, čini se, Gadafijevih pristaša, u napuštenom hotelu u Sirtu. Neki su imali ruke svezane na leđima kad su bili ubijeni', izjavio je Peter Bouckaert, dužnosnik HRW-a koji je istraživao ta ubojstva.

Ustanici protiv Gadafija, podrijetlom iz Misrate, zauzeli su taj sektor u listopadu, prema riječima svjedoka koje je ispitala nevladina organizacija.

Stanje mrtvih tijela sugerira da su žrtve ubijene između 14. i 19. listopada, kazao je HRW, ističući da su 'tijela raspoređena na travnjaku hotelskog vrta, ondje gdje su vjerojatno i ubijena'.

'Taj najnoviji pokolj čini se kao dio niza ubojstava, pljački i drugih zlodjela koje su počinili naoružani protivnici Gadafija koji smatraju da su iznad zakona', tvrdi Bouckaert.