AFGANISTAN

U NATO-ovoj ofenzivi ubijeno ili zarobljeno 200 talibana

24.10.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Dvjesto talibanskih pobunjenika ubijeno je ili zarobljeno u dvjema ofenzivama koje su u Afganistanu prije desetak dana zajednički povele NATO-ove snage i afganistanska vojska protiv talibanske mreže Hakani, koja je trn u oku američkoj vojsci, priopćio je u ponedjeljak NATO nakon završetka ofenzive

'Borbene operacije koje su se vodile proteklog tjedna završile su', rekao je novinarima glasnogovornik međunarodnih snaga (ISAF), njemački general Carsten Jacobson, ocijenivši ih 'uspješnima'.

Operacija Šamšir (sablja) vodila se u pokrajinama južno od Kabula i na istoku, a Knife Edge (oštrica noža) usredotočila se na istočno područje, uz granicu s Pakistanom, inače uporište Hakanija.

'Najmanje 20 pobunjenika povezanih s mrežom Hakani ubijeno je i zarobljeno, a još 175 pobunjenika ubijeno je i zarobljeno u ovim operacijama', rekao je general Jacobson.

Brojke nisu potvrđene iz neovisnih izvora.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva obrane rekao je nešto ranije za agenciju France Presse da je meta operacije Knife Edge počete oko 15. listopada bila mreža Hakani koja ima jake baze u plemenskom planinskom području na sjeverozapadu Pakistana.