POSLJEDICE POTRESA

U Turskoj očajnički tragaju za preživjelima

24.10.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Spasilačke ekipe u Turskoj nastavljaju potragu za preživjelima pod ruševinama nakon snažnog potresa koji je pogodio jugoistočnu regiju Van u nedjelju, javlja BBC u ponedjeljak

U potresu magnitude 7,2 po Richteru poginulo je 265 ljudi, po posljednjim podacima, a 1140 ih je ozlijeđeno, izjavio je ministar unutarnjih poslova Idris Naim Dsahin.

Najgore je pogođen grad Ercis, u kojemu je uništen velik broj zgrada i očekuje se da će broj mrtvih dalje rasti. Nakon najjačeg potresa, područje su pogodila još dva manja, magnituda 6,0 i 5,6 po Richteru.

Pogođeno područje posjetio je premijer Redžep Tajip Erdogan i zahvalio drugim zemljama na ponudama za pomoć te rekao da Turska može sama prevladati posljedice te katastrofe. Oko 970 zgrada i kuća srušilo se na područjima pogođenima potresom, priopćio je njegov ured.

U spasilačkim operacijama sudjeluje 2400 ljudi, među kojima 680 liječnika. Također je uključeno 12 pasa i 108 vozila hitne pomoći.

Deseci tisuća ljudi proveli su hladnu noć na otvorenom.

Potpredsjednik vlade Besir Atalaj, koji koordinira vladinu pomoć u zoni potresa, rekao je da se postavljaju šatori i da se dijeli hrana.

Gradonačelnik Ercisa Zulfikar Arapoglu hitno je zatražio pomoć i liječnike. Vozila hitne pomoći, vojnici i spasilačke ekipe odmah su se uputili prema razorenom gradu.

Velika materijalna šteta i žrtve zabilježeni su i na području Celebibaga, nedaleko od Ercisa.

Potres je prekinuo opskrbu električnom energijom i telefonske veze, a vlasti su na nekim područjima zatvorile opskrbu plinom kako bi izbjegle rizik od izbijanja požara.

U Ericsu živi 100 tisuća ljudi, a u 60 kilometara udaljenom Vanu milijun. Radi se o području većinom nastanjenom Kurdima.