PARLAMENTARNI IZBORI

Neuvjerljiva pobjeda Švicarske narodne stranke

23.10.2011 u 21:34

Bionic
Reading

Švicarska narodna stranka (SVP) zabilježila je jasan pad na parlamentarnim izborima, ali je i dalje ostala prva politička stranka Švicarske, prema prvim projekcijama Švicarske televizije na temelju djelomičnih izbornih rezultata

SVP, koja je tijekom kampanje ponavljala antieuropske i antiimigracijske slogane, izgubila je sedam mjesta u parlamentu osvojivši 26,8 posto glasova, prema 28,9 posto na posljednjim izborima 2007.

Prvi put u 20 godina SVP-u se dogodilo da bilježi slabiji rezultat, što iznenađuje jer je u anketama SVP biježila porast u odnosu na 2007., s 29,3 posto onih koji su joj namjeravali dati glas. Protivno očekivanjima, ta stranka nije prešla povijesni prag od 30 posto glasova.

Prema nacionalnim procjenama, stranke desnog centra bit će na dobitku, posebice liberalni Zeleni (GLP) i Konzervativna demokratska stranka (BDP), nastala ranijom podjelom SVP-a. Tradicionalna desnica - Liberalno-radikalna stranka (PLR), imat će četiri zastupnika manje u novom sazivu. Oko 5,1 milijuna švicarskih birača u nedjelju je bilo pozvano da izabere 200 zastupnika donjeg doma parlamenta.