ŠERIJATSKO PRAVO

Nacionalno oslobođena Libija uvodi poligamiju?

23.10.2011 u 19:55

Bionic
Reading

Libija je u nedjelju proglasila nacionalno oslobođenje nakon 42 godine vladavine Momera Gadafija, koja je okončana njegovim zarobljavanjem i ubojstvom proteklog tjedna, što tu sjevernoafričku državu stavlja na put prijelaza u demokraciju

'Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njezinim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom', rekao je dužnosnik koji je otvorio svečanost u Bengaziju, u kojem je u veljači počela pobuna protiv režima Moamera Gadafija, ubijenog u četvrtak.

Predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil ponovio u nedjelju u Bengaziju, gdje je proglašeno oslobođenje Libije, da će se zakonodavstvo zemlje temeljiti na šerijatskom (islamskom) pravu. Predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil ponovio u nedjelju u Bengaziju, gdje je proglašeno oslobođenje Libije, da će se zakonodavstvo zemlje temeljiti na šerijatskom (islamskom) pravu.

'Kao islamska zemlja za temelj smo prihvatili šerijatsko pravo i svaki zakon koji bi kršio šerijatski je ništavan', rekao je Abdel Džalil pred desecima tisuća okupljenih na svečanosti proglašenja oslobođenja zemlje.

Sredinom rujna šef prijelaznih libijskih vlasti već je najavio da će islam biti glavni temelj zakonodavstva nove Libije, te odbacio svaku 'ekstremističku ideologiju'.

U nedjelju on je naveo primjer zakona o razvodu i braku, koji je tijekom režima Moamera Gadafija zabranjivao poligamiju i dozvoljavao razvod. 'Primjerice, zakon o razvodu i braku (...) taj je zakon protivan šerijatskom pravu i on više neće važiti', rekao je Džalil.

Šerijatsko pravo dopušta poligamiju, te muškarcu priznaje pravo da ima do četiri žene.

Abdel Džalil je također najavio otvaranje islamskih banaka u Libiji, koje prema šerijatskom pravu ne smiju zaračunavati kamate.

Oduševljenje svjetskih čelnika

Obama najavio pomoć

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je početak 'novogobećavajućeg doba' s proglašenjem oslobođenja Libije te pozvao Libijcena nacionalno pomirenje nakon 40 godina brutalne diktature i osammjeseci krvavih sukoba. 'U ime američkog naroda, čestitam narodu Libije ovaj povijesni dan kadaje proglašeno oslobođenje. Radujemo se radu s Nacionalnim prijelaznimvijećem i jakom prijelaznom vladom  dok se pripremajuprvi slobodni i pošteni izbori', stoji u izjavi američkog predsjednika, ukojoj se obećava da će SAD 'pomoći napredovanju stabilne idemokratske tranzicije'.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, koje su predvodile intervenciju NATO-a u Libiji, ranije u nedjelju pozdravile su službeno proglašenje oslobođenje zemlje.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozdravio je to kao 'povijesnu pobjedu libijskog naroda', kojeg je pozvao da djeluje prema pluralističkom i otvorenom društvu, u poštovanje vladavine prava. 'Pad Sirta, Gadafijeva smrt i proglašenje nacionalnog oslobođenja predstavljaju povijesnu pobjedu libijskog naroda i odlučan trenutak u njegovoj borbi za slobodu', istakao je Hague u priopćenju.

Službeni Pariz je u povodu proglašanja oslobođenja Libije, pozdravio 'hrabrost, jedinstvo i dostojanstvo' libijskog naroda, navodi AFP.

Anders Fogh Rasmussen
, glavni tajnik NATO-a, čija misija Libiji završava 31. listopada, rekao je u priopćenju da su hrabrost i odlučnost Libijaca 'nadahnuli svijet'.

U osam mjeseci krvavih sukoba u Libiji, prema navodima NTC-a, bilo je više od 30.000 mrtvih.

Ceremonija proglašenja oslobođenja

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Džalil i nekoliko dužnosnika NTC-a, prisegnuli su prije sviranja nacionalne himne i podizanja zastave koju su revolucionari preuzeli iz doba libijske monarhije, koju je 1969. svrgnuo Gadafi.

Džalil je u govoru pred desecima tisuća okupljenih u Bengaziju, pozvao na nacionalnu pomirbu i vladavinu prava u Libiji.

'Sve pozivam na praštanje, toleranciju i pomirenje. Moramo se riješiti mržnje. To je nužno za uspjeh revolucije i uspješnu budućnost Libije', naglasio je Džalil.

Sarkozy, Džalil i Cameron u Bengaziju / Arhiva

Potpredsjednik NTC-a i glasnogovornik novih vlasti Abdul Hafiz Goga istakao je da libijski narod jamči da će poštivati međunarodne sporazume i ugovore Libije, te da će surađivati sa svim zemaljama, posebice sa susjednima.

'Libijski narod, dok uspostavlja pravnu državu, prvenstveno jamči svijetu da će poštivati sve sporazume koje je potpisala Libija, u skladu s međunarodnim standardima. Krećemo u novu fazu koja zahtijeva odgovornost svakoga od nas', istaknuo je Goga.

Ministar mučenika i ranjenih Abdel Rahman al-Kabisi kazao je da svečanost obilježava 'povijesni trenutak za Libiju'.

Omar al-Hariri, dužnosnik vojnog vijeća novih vlasti, odao je počast 'onima na istoku zemlje su odbili pucati po vlastitom narodu' i obećao da će libijska vojska biti uz narod.

Službena objava završetka osmomjesečne oružane pobune, početak je političkog procesa koji bi trebao omogućiti opće izbore u Libiji roku od oko 20 mjeseci.