Svijet POMOĆ U KRIZI

EU želi dati bankama 108 milijardi eura

Zemlje Europske unije razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova, naveo je u subotu novinskoj agenciji France Presse izvor blizak tom pitanju

Tijekom sastanka europskih ministara financija u Bruxellesu, postignut je konsenzus o 107 ili 108 milijardi eura, prema tom izvoru.

Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe europskih banaka, kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar.

Formalni dogovor u subotu nije zaključen, odluku će donijeti šefovi država i vlada Europske unije u nedjelju na prvom summitu u Bruxellesu, prema jednom europskom diplomatskom izvoru.

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Između Njemačke i Francuske postoji spor u vezi načina rješenja krize.

Prema europskoj smjernici, banke moraju doseći minimalni prag rezervi vlastitim snagama; ako to ne uspiju, trebaju se obratiti svojim vladama za pomoć, a kao posljednje utočište je predviđen EFSF.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još