Svijet ZASAD BEZ USPJEHA

KFOR na Kosovu pokušava ukloniti blokade

Međunarodne snage KFOR-a tijekom noći s petka na subotu ponovno su pokušale ukloniti barikade koje su postavili lokalni Srbi na cestama koje vode ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, pri čemu nije došlo do izgreda kao prije dva dana prilikom početka zajedničke akcije KFOR-a i misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX)

Noćašnja akcija KFOR-a izvedena je u selima Zupče i Jagnjenica u općini Zubin Potok, pri čemu lokalni Srbi i dalje mirnim prosvjedima sprečavaju deblokadu cesta, izvješćuju beogradski mediji.

Pripadnici KFOR-a nešto prije pet sati ujutro stigli su na nekoliko metara do građana koji su sjeli na cestu ispred barikada i odbili se pomaknuti. Pola sata kasnije vojnici KFOR-a su se povukli oko 150 metara ispraćeni aplauzom okupljenih Srba, prenosi srbijanska državne televizija RTS.

Oko dva sata poslije ponoći snage KFOR-a pokušale su buldožerom deblokirati put u Jagnjenici prema Brnjaku, ali su ih okupljeni Srbi u tome spriječili ne dopuštajući vojnicima da pomaknu kamion kojim je blokirana prometnica.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews, u izjavi koju prenose mediji, najavio je mogućnost održavanja još jednog sastanak KFOR-a sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Drews je poručio kako mora stići do svojih vojnika na Brnjaku, navevši kako to pravo jamči Rezolucija 1244 UN-a te da KFOR, EULEX i sve međunarodne misije imaju pravo na slobodu kretanja na Kosovu.

Prethodni takav sastanak održan je u srijedu i na njemu nije postignut dogovor jer su predstavnici KFOR-a zatražili da se sloboda kretanja osigura i za misiju EULEX-a, što lokalni Srbi nisu prihvatili. Stanje na sjeveru Kosova trenutačno je mirno, ali i dalje napeto.

Kosovska je vlada 16. rujna započela akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristi helikopterima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još