POVLAČENJE

'Američki vojnici napustit će Irak najkasnije do kraja godine'

21.10.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka znači kako se Barack Obama nije uspio dogovoriti s iračkim premijerom oko uvjeta ostanka 5000 vojnika za obuku

Američki predsjednik Barack Obama najavio je kako će u sljedeća dva mjeseca američka vojska otići iz Iraka. Naredio je potpuno povlačenje ljudi gotovo devet godina nakon invazije pod vodstvom Georgea W. Busha. U Iraku je trenutačno 39.000 američkih vojnika dok ih je 2008. godine bilo 165.000, piše BBC. U Iraku je poginulo 4408 američkih vojnika od ožujka 2003. godine.

- SAD i Irak su u dogovoru, a Amerikanci će napustiti zemlju visoko uzdignutih glava. Tako će završiti američki vojni napori u Iraku - objasnio je Obama.

Obama je objavio odluku nakon konferencijskog razgovora s iračkim premijerom Nurijem Malikijem. SAD su već prošle godine objavile kraj vojnih misija u Iraku, a krajnji rok za povlačenje trupa dogovoren je još za vrijeme Busha.

Međutim, pitanje potpunog povlačenja bila je tema mnogobrojnih debata. Irački vođe tražili su da ostane 5000 vojnika za obuku, ali ne bi imali imunitet od iračkog zakona.

Pentagon nije pristao na takav uvjet. Odluka o povlačenju trupa zapravo znači da nisu postigli zadovoljavajući dogovor iako je Irak želio američku pomoć u obuci svojih vojnika.