OGLASIO SE I MVPEI

Hrvatska ponosna na svoju ulogu u ratu u Libiji

21.10.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Hrvatska izražava nadu da kraj Gadafijevog režima označava kraj bratoubilačkoga krvoprolića u Libiji te pobjedu demokratski orijentiranih snaga predvođenih Nacionalnim prijelaznim vijećem

Završetkom Gadafijeve vladavine otvorena su vrata započinjanju sveobuhvatnog procesa tranzicije temeljenog na istinskom i otvorenom dijalogu te jačanju demokratskih standarda, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava za sve građane, kao i što skorijem obnavljanju gospodarskih aktivnosti uz poštivanje međunarodnih ugovora, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Libijskom narodu MVPEI čestita na pobjedi nad represijom i despotizmom. Također su pozvali pobjednike na velikodušnost u pobjedi te obnovu nacionalnog jedinstva. 'Pred Libijom i njezinim narodom nalazi se golemi izazov obnove zemlje, uspostave djelotvorne demokratske vladavine, uspostave institucija države te priprema parlamentarnih izbora. Osiguranje pomoći libijskom narodu u predstojećem procesu tranzicije predstavlja jasnu obvezu međunarodne zajednice kako bi se spriječila moguća unutarnja nestabilnost zemlje', navodi se dalje u priopćenju.

Kao članica NATO, Republika Hrvatska ponosi se svojim udjelom u pomoći demokratskim snagama u njihovoj pobjedi, kažu u MVPEI-ju.

'Ujedno izražavamo svoju spremnost da temeljem vlastita povijesnog i političkog iskustva u prevladavanju postkonfliktnih tenzija i uspješne demokratske tranzicije pomognemo u obnovi zemlje i uspostavi demokratskih institucija u službi svim građanima Libije', navodi se u priopćenju MVEPI-ja.