Svijet MNOGO NEJASNOĆA

UN traži istragu o smrti Gadafija

Ured za ljudska prava UN-a u petak je pozvao na provedbu pune istrage o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, oko čijeg se pogreba čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća još ne mogu dogovoriti.

'Nejasno je kako je umro. Potrebno je provesti istragu', kazao je glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava u Ženevi Rupert Colville. Za fotografije i snimke Gadafija napravljene mobitelom, na kojima je prvo živ, a potom mrtav u gužvi pobunjeničkih boraca, kazao je da su 'vrlo uznemirujuće'.

Međunarodna istraga o zločinima Gadafijeva režima u Libiji koju je pokrenulo Vijeće za ljudska prava UN-a vjerojatno će istražiti i okolnosti Gadafijeve smrti, kazao je Colville. 'Temeljno je načelo međunarodnog prava da ljudi optuženi za teške zločine trebaju biti izvedeni pred sud, ako je moguće. Smrt u borbi je druga stvar', dodao je Colville.

Iz Libije u međuvremenu stižu proturječne najave kada će Gadafi biti pokopan. Prvo su čelnici NTC-a najavljivali da će to biti za nekoliko sati, da bi potom prijelazni ministar za naftu Ali Tarhuni rekao da će to biti za nekoliko dana, jer još uvijek ne postoji dogovor o mjestu pokopa.

Nešto kasnije zapovjednik vojnih snaga NTC-a u Misrati rekao da će pogreb biti u roku od 24 sata. 'Dobit će svoje pravo kao svaki musliman, tijelo će mu biti oprano i tretirano s poštovanjem', rekao je Abdul-Salam Elejva. Gadafijevo tijelo nalazi se u velikom hladnjaku na staroj tržnici u Misrati, dodao
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još