POD KONTROLOM DICKA CHENEYJA

'Odred smrti' ubijao u ime Amerike?

01.04.2009 u 10:06

Bionic
Reading

CNN-ov novinar Wolf Blitzer intervjuirao je novinara istražitelja Seymoura Hersha koji je u javnost iznio tvrdnje o 'odredu smrti' ili 'mreži ubojica' koje je izravno vodio ured Dicka Cheneyja, bez ikakvog nadzora ostalih poluga vlasti, a čiji je zadatak bio eliminacija osoba koje su se nalazile na njihovoj crnoj listi jer ih se smatralo prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Najčešće je bila riječ o navodnim islamskim teroristima

'Poslije 11.rujna nisam o tome još pisao, ali CIA je bila vrlo duboko uvučena u operacije protiv ljudi koje su smatrali neprijateljima države. Sve operacije su obavljane bez legalne dozvole nadležnih organa, a operacije još uvijek nisu opozvane', napisao je Hersh u svom tekstu u New Yorkeru.

'Akcije izvodi posebno krilo službe za specijalne operacije, koje djeluje potpuno neovisno od bilo koga', objasnio je on. 'Ne podnose izvještaje nikome, osim za vrijeme vladavine Busha i Cheneyja, kada su odgovarali direktno Cheneyjevom uredu. Kongres nije imao nikakvog uvida u njihov rad', navodi Hersh.

Cheney i Bush

'Radi se o mreži ubojica u svojoj biti', zaključio je novinar. 'Za vrijeme Busha oni su putovali svijetom u potrazi za metama. U stranim zemljama ne bi kontaktirali s veleposlanikom SAD-a ili šefom CIA-inog područnog ureda, pronalazili bi ljude s liste za odstrel, eliminirali ih i nastavili dalje. To se obavljalo u ime svih nas', napisao je Hersh.

Seymour Hersh je novinar istražitelj, a poznat je postao nakon što je razotkrio šokantnu priču o masakru u My Laiju tijekom rata u Vijetnamu, kada su američki vojnici u ožujku 1968. pobili stotine nenaoružanih civila. Zbog hrabrog izvještavanja nagrađen je Pulitzerovom nagradom. Posljednjih godina njegovo pisanje o zlostavljanjima u zatvoru Abu Ghraib također je bilo pozorno praćeno.

Kad se Hersh ranije ovoga mjeseca raspisao o 'mreži ubojica' koja je odgovarala direktno Dicku Cheneyju, postavlja se pitanje zašto su glavni mediji to tek uzgred popratili.

Protivnici njegova pisanja zamjeraju mu što je više puta pogrešno optužio Sjedinjene Države da se spremaju ratom zaustaviti iranski nuklearni program. Zbog toga ga protivnici smatraju tvorcem teorija zavjere, a ne ozbiljnim novinarom.

Kao i u svakoj dobroj priči, i u ovoj ima nešto istine, pišu njegovi osporavatelji. Joint Special Operations Command (JSOC) zaista je sudjelovala u operacijama lova na teroriste Al Kaide i drugih terorističkih skupina. To su radili u suradnji s CIA-inom Special Activities Division. Ali tvrdnje da JSOC 'nije odgovarao nikome za vrijeme Busha i Cheneyja osim izravno Cheneyjevom uredu' ili da 'Kongres nije imao nikakvog uvida' su neistinite.

Jedinica JSOC je oformljena 1980. godine nakon neuspjele operacije oslobađanja talaca iz američke ambasade u Iranu. JSOC je komponenta američkog Zapovjedništva za specijalne operacije (Special Operations Command) koje je dio sustava Ministarstva obrane. Rad JSOC-a, kao i CIA-e, zasigurno nadgleda Kongres. Ili, ako ćete vjerovati Hershu, ne nadgleda.