KRAJ GADAFIJEVE ERE

Libija u subotu proglašava oslobođenje

20.10.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Ubojstvom Moamera Gadafija završila je jedna libijska era, a u subotu će započeti druga. Prema pisanju BBC-a, libijsko Prijelazno vijeće tada će proglasiti oslobođenje Libije

Što dan odmiče, pomalo isplivavaju nove informacije koje govore kako je Gadafi ubijen, ali i što će se dalje događati. Prema neslužbenim informacijama, njegovo će tijelo biti pokopano na tajnoj lokaciji, a tijelo njegovog sina Muttasima, također ubijenog u današnjoj akciji, bit će prebačeno u Sirt. Iako se tvrdi da je u akciji ubijen i drugi sin, Saif al-Islam, TV kuća naklonjena Gadafiju Al-Ra'y ustvrdila je kako oni nije niti uhićen niti ubijen, prenosi BBC.

'Moamer Gadafi ubijen je u okršaju njegovih pristaša i ustanika nakon što je zarobljen, a nikakva naredba da ga se ubije nije bila izdana', izjavio je premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril u četvrtak u Tripoliju na konferenciji za novinare.

'Gadafi je odveden nakon zarobljavanja i nije pružao otpor. Kada smo ga zarobili pogođen je u desnu ruku, a kada smo ga stavili na terensko vozilo nije imao drugih ozljeda', rekao je Džibril na konferenciji za novinare čitajući forenzičko izvješće.

'Kada se vozilo počelo kretati upao je u vatru između revolucionara i Gadafijevih snaga u kojoj je pogođen metkom u glavu', dodao je Džibrilnapominjući da nije jasno s koje strane je došao metak. 'Gadafi je bio živ kad su ga odveli iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta prije dolaska u bolnicu', rekao je čelnik NTC-a.

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh poručio je da je NATO uspješno proveo UN-ovu direktivu da zaštiti libijski narod te da će prekinuti svoju misiju u koordinaciji s NTC-om i UN-om, a iz Pentagona je potvrđeno da je i američka bespilotna letjelica sudjelovala u napadu na Gadafijev konvoj.

Gadafi se, kako prepričavaju pobunjenici, nakon napada na njegov konvoj skrio u odvodnoj cijevi uz cestu. Izvukli su ga iz cijevi i pucali mu u glavu i prsa, iako je pukovnik navodno molio za milost. Okupljena masa mu se rugala i tražila da ga ubiju. Nakon što su ga izvukli, vukli su ga vezanog za kamion po cesti.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je poručio kako Gadafijeva smrt predstavlja novo poglavlje za Libijce, koji sada imaju odgovornost za izgradnju demokratskog režima.

Također je poručio kako će SAD biti libijski partner te kako će misija NATO-a u toj zemlji uskoro završiti.