APEL UGLEDNOG DRŽAVNIKA

Protiv HIV-a legalizacijom homoseksualnosti u Africi

20.10.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Ugledni afrički državnik Festus Mogae založio se za dekriminalizaciju homoseksualnosti i prostitucije u Bocvani, kako bi se spriječilo širenje AIDS-a u zemlji s jednom od najviših stopa zaraženosti virusom HIV-a na svijetu

Mogae, bivši predsjednik Bocvane i čelnik tamošnjeg Vijeća za borbu protiv AIDS-a, upozorava da nije lako promovirati siguran seks dok su homosekualnost i prostitucija ilegalni. Ujedno, zalaže se za distribuciju prezervativa u zatvorima.

U konzervativnoj Bocvani, takvi su stavovi krajnje kontroverzni. Državu obilježava jedna od najvećih stopa zaraženosti virusom HIV-a i oboljelih od AIDS-a u svijetu – čak 17 posto stanovništva je HIV pozitivno.

Vladin glasnogovornik najavljuje da će homoseksualnost i prostitucija ostati nezakoniti sve dok vlada ne pribavi niz stručnih mišljenja i obavi brojne konzultacije kako bi ustanovila postoji li potreba za promjenom zakona.

Mogae pak tvrdi da Bocvana ne bi smjela tretirati svoje malobrojne homoseksualce poput kriminalaca.

'Ne razumijem to (homoseksualnost). Ja sam heteroseksualac, gledam žene, a ne muškarce. Ali postoje muškarci koji gledaju druge muškarce. Oni su naši građani', rekao je Mogae za BBC.

Istaknuo je i da vlada također treba promijeniti svoju politiku prema prostitutkama, kako bi spriječila širenje AIDS-a.

'Kako biste njih i njihove klijente zaštitili od zaraze, morate im pomoći da zaštite sami sebe. Ne mislim da im pomažete tako što ih hapsite', rekao je Mogae.

HIV/AIDS u Bocvani

Napominje da pandemiji AIDS-a kumuje i vladina nespremnost da zatvorenike opskrbi prezervativima.

'Ako ljudi idu u zatvor kao HIV negativni, a iz njega izlaze kao HIV pozitivni, to znači da su zatvori, što god zakon propisivao, jedan od izvora zaraze', rekao je bivši predsjednik Bocvane.

Mogaeov predsjednički mandat istekao je 2008, na kraju drugog mandata. Iste godine, dodijeljena mu je nagrada Mo Ibrahim za dobro upravljanje u Africi.

Najavljujući dobitnika nagrade, bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan pohvalio je Mogaea za odlučnost i snagu u borbi protiv širenja AIDS-a.

Za vrijeme njegovog predsjedništva, Bocvana je postala prva subsaharska afrička država u kojoj su besplatni antiretrovirusni lijekovi postali dostupni široj javnosti.