POSJET KĆERKICI

Sarkozy: Beba neće pomoći kampanji

20.10.2011 u 08:10

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u srijedu kasno navečer iz Frankfurta u Pariz i odmah po dolasku posjetio kliniku u kojoj je njegova supruga Carla Bruni Sarkozy te večeri rodila njihovo prvo zajedničko dijete, djevojčicu, no prema prvim procjenama političkih stručnjaka, malo je vjerojatno da će rođenje prvog predsjedničkog djeteta u modernoj Francuskoj bitno pridonijeti ponovnom rastu opale popularnosti francuskoga predsjednika

Unatoč tome što je Sarkozy prvi francuski predsjednik koji je tijekom mandata postao otac, Elizejska palača objavila je kako neće izdati priopćenje vezano uz događaj navodeći da je riječ o privatnom životu predsjedničkog para.

Francuski predsjednik otac je trojice sinova iz ranijih brakova, dok njegova supruga iz ranije veze ima desetogodišnjeg dječaka.

Carla Bruni Sarkozy primljena je ranije tijekom dana u kliniku La Muette u 16. pariškom okrugu, koju su odmah potom okružili brojni reporteri i znatiželjnici. Šef klinike izjavio je da će francuska prva dama imati isti tretman koji imaju i ostale rodilje koje stižu u ovu ekskluzivnu kliniku koju već nekoliko dana osigurava policija. Francuski mediji u srijedu navečer objavili su da je rodila djevojčicu te da još nije poznato ime djeteta.

Francuski predsjednik posjetio je ranije tijekom dana na pola sata kliniku te potom otputovao u Frankurt gdje je imao zakazane razgovore o budućnosti eura uoči europskog summita u nedjelju.

Sarkozy se 2. veljače 2008. oženio Carlom Bruni, bivšom manekenkom koja je nakon manekenske karijere postala pjevačica. Da obitelj očekuje dijete, objavio je 17. svibnja otac francuskog predsjednika Pal Sarkozy. Buduća majka najavila je pak u rujnu kako ne želi predstavljati svoje dijete medijima te da neće davati niti fotografije djeteta, najavivši također kako ne misli zbog djeteta prestati raditi.

U svojim prvim reakcijama na radosnu vijest u obitelji predsjedničkog para francuski politički analitičari slažu se u ocjeni kako je malo vjerojatno da će to značajno doprinijeti popularnosti Nicolasa Sarkozya, posebice zbog toga što je gospodarska kriza toliko snažna da bi je u glavama ljudi mogla potisnuti ova kratkotrajna 'radosna epizoda'. Stručnjaci za javno mnijenje i tijekom trudnoće procjenjivali su kako rođenje djeteta neće pomoći Sarkozyu, navodeći primjerice ocjenu, poput one Francoisa Miquet-Martyja, iz instituta za ispitivanje javnog mnijenja Viavoice, da ne vidi na koji bi način rođenje djeteta moglo nadomjestiti pad ugleda francuskog predsjednika na ekonomskom te društvenom, moralnom i političkom planu. Drugi pak upozoravaju na blizinu izbora koji se trebaju održati u travnju odnosno svibnju 2012. godine.