VELIKA EUROPSKA TURNEJA

Obama doputovao u London

01.04.2009 u 07:38

Bionic
Reading

Predsjednik Barack Obama doputovao je u utorak na summit skupine G20 u London započevši tako svoju osmodnevnu diplomatsku turneju po Europi tijekom koje će posjetiti pet zemalja.

Obama će na svojoj prvoj velikoj diplomatskoj turneji od preuzimanja dužnosti u siječnju s europskim partnerima razgovarati o globalnoj gospodarskoj krizi i tražiti potporu za novu strategiju u Afganistanu.

Ovoga će tjedna u Londonu sudjelovati na summitu skupine G20 i potom na summitu NATO-a u Njemačkoj i Francuskoj, a posjetit će i Češku i Tursku. Njegov raspored uključuje susrete na marginama londonskog summita sa čelnicima Rusije, Kine i drugih zemalja.

Analitičari ocjenjuju da će oduševljenje europske javnosti Obamom dati pozitivno ozračje susretima s njegovim saveznicima poput britanskog premijera Gordona Browna, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

No topao doček, predviđa se, ipak neće olakšati put ostvarivanju njegovih ciljeva da europske saveznike uvjeri da potroše više za spas globalnog gospodarstva i ponude više vojnika i sredstava za rat u Afganistanu.