SUD BIH

Iako postoje uvjeti, izručenje Paravinje Srbiji neizvjesno

19.10.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine razmotrio je zahtjev pravosudnih tijela Srbije za izručenje Dragana Paravinje koji je u toj zemlji osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog kaznenog djela silovanja te je zaključio da su ispunjene pretpostavke za to, no još se ne zna hoće li i kada doista biti izručen, doznaje u srijedu Hina u sjedištu bosanskohercegovačkog državnog suda u Sarajevu

'Sud BiH je razmatrao zahtjev Srbije za Paravinjino izručenje i konstatirao je da su za to ispunjeni zakonski uvjeti. Sukladno zakonima koji vrijede u BiH, riječ je, međutim, tek o nekoj vrsti preporuke, a konačnu odluku o tome hoće li on biti izručen donosi ministar pravosuđa BiH', izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić

Objasnila je da je cijeli predmet koji se odnosi na Paravinju, odnosno na zahtjev Srbije za njegovo izručenje proslijeđen Ministarstvu pravosuđa BiH radi daljnjeg odlučivanja.

Izručenje Paravinje, koji je 26. lipnja uhićen BiH zbog sumnje da je ubio malodobnu Drnišanku Antoniju Bilić, Srbija je zatražila odmah nakon njegova privođenja kada je ustanovljeno da ga je sud u Srijemskoj Mitrovici pravomoćno osudio zbog silovanja.

Uz zahtjev za izručenje Srbija je dostavila i suglasnost da on bude izručen onoj državi u kojoj je počinio teže kazneno djelo.

S obzirom na to da ga hrvatsko pravosuđe sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić, njega je Bosna i Hercegovina u srpnju privremeno izručila Hrvatskoj kako bi se okončala istraga o ovom slučaju.

Izručenje je dopušteno unatoč činjenici da u BiH nije pravomoćno okončan postupak u kojemu je Paravinji suđeno zbog pokušaja silovanja.

Njega je zbog tog kaznenog djela sud na Sokocu u srpnju nepravomoćno osudio na dvije godine i deset mjeseci zatvora, no na tu je presudu uložena žalba, a odlučivanje u drugostupanjskom postupku još nije završeno.

Na Sudu BiH nisu mogli protumačiti koji bi postupak u Paravinjinu slučaju mogao imati prioritet s obzirom na to da je riječ o neuobičajenoj situaciji u kojoj bi donošenje odluka moralo preuzeti ministarstvo pravosuđa BiH.