IZRAELSKI VOJNIK

Gilad Shalit ponovno s obitelji nakon 1.940 dana

18.10.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Izraelski vojnik Gilad Shalit, koji je u utorak oslobođen nakon više od pet godina zatočeništva u rukama Hamasa u Gazi, sastao se sa svojim roditeljima u zračnoj bazi na jugu Izraela, priopćio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a prenose svjetske novinske agencije

'Vojnik Gilat Shalit upravo se sastao sa svojim roditeljima. Na početku sastanka premijer je rekao njegovim roditeljima: 'Vratio sam kući vaše dijete', navodi se u priopćenju.

U trenutku kad je ugledao Shalita Netanyahu je rekao: 'Dobar dan, Gilad, dobro nam došao natrag u Izrael. Dobro je vidjeti te kod kuće.'

Gilad Shalit i stotine Palestinaca prešli su u utorak izraelsku granicu u suprotnim smjerovima u sklopu razmjene zarobljenika 'tisuću za jednoga' koja je donijela radost obiteljima, ali nije ublažila desetljeća sukoba.

Na prvom pregledu u zračnoj bazi utvrđeno je da je Shalit dobrog zdravlja, osim što je blijed i šepa.

Vojnik Shalit (25) vratio se kući u Izrael, gdje je jako emocionalno dočekan, nakon 1.940 dana zatočeništva u Pojasu Gaze, dok je prvih nekoliko stotina Palestinaca, koji izlaze iz izraelskih zatvora u fazama, dočekano poljupcima i zastavama u Gazi na Zapadnoj obali.

Na prelasku u Izrael Shalita su pratili izraelski vojnici koji će ga otpratiti i do njegove kuće u mjestu Mitzpe Hila.

'Nedostajala mi je moja obitelj', rekao je Shalit u intervjuu za egipatsku televiziju koji je napravljen prije nego što je prebačen u Izrael i objavljen kada je oslobođen.

'Nadam se da će ovaj dogovor promovirati mir između Izraela i Palestinaca', kazao je.

Izrael je istodobno oslobodio 477 palestinskih zatvorenika. Palestinci koji su čekali oslobađanje zatvorenika na kontrolnoj točki na Zapadnoj obali bacali su kamenje na izraelske vojnike koji su odgovorili bacanjem suzavca nakon što je vojska objavila da će biti pušteni na drugom graničnom prijelazu.

U intervjuu za televiziju Shalit je rekao da je prije tjedan dana doznao da će biti oslobođen. Vojnik, kojega je posljednji put javnost vidjela 2009. na Hamasovoj videosnimci, blijeda, mršava i iscrpljena, rekao je da je strahovao da će ostati u zarobljeništvu još puno godina.

Shalit je u Izraelu opisivan kao 'svačiji sin' i ispitivanja javnog mišljenja su pokazala da je velika većina Izraelaca podržala razmjenu zarobljenika 'tisuću za jednoga' iako su mnogi oslobođeni palestinski zatvorenici bili osuđeni za smrtonosne napade.

Shalit, sada star 25 godina, otet je u lipnju 2006. godine. Oteli su ga militanti koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. Dvojica njegovih kolega ubijena su u tom napadu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je ovu razmjenu zarobljenika i rekao je da očekuje da će ona ojačati izglede za mirovni proces.

'Vrlo sam ohrabren ovom današnjom razmjenom zarobljenika nakon puno godina pregovora. Ujedinjeni narodi su pozivali na (okončanje) neprihvatljivog zatočenja Gilada Shalita i na oslobađanje svih Palestinaca čija su ljudska prava kršena cijelo vrijeme', rekao je Ban za Reuters.