PONOVNO DOTAKNULI DNO

Njemačka ekonomska očekivanja sve gora

18.10.2011 u 18:09

Bionic
Reading

Iako Angela Merkel odaje dojam da ima sve vrijeme svijeta na raspolaganju, proturječi joj populacija na kojoj Njemačka stoji ili pada – gospodarstvenici. Analitičari Centra za europska ekonomska istraživanja objavljuju da su očekivanja njemačkih poslovnjaka gora od najavljenih. Štoviše, na razinama na kojima su bila 2008, netom nakon pada Lehman Brothersa kada je svjetska recesija dotaknula dno

Kriza eurozone je igra u kojoj apsolutno svi gube, pa čak i ekonomski naizgled nedodirljive članice. Centar za europska ekonomska istraživanja je upravo izbacio prolazno vrijeme njemačke ekonomije u kojem zaključuje da su očekivanja tamošnjih gospodarstvenika na najnižem stupnju u posljednje tri godine. Praktički na nivou na kojem su bila usred najsnažnijeg udara globalne krize, pada investicijske banke Lehman Brothers u 2008, prenosi Wall Street Journal.

Indeks koji mjeri tržišni optimizam u Njemačkoj pada već osmi mjesec zaredom, pogonjen uglavnom strahom da će vlade i kućanstva smanjiti investicije odnosno potrošnju, no, upozoravaju iz Centra, stvar bi se mogla promijeniti nabolje ukoliko europski čelnici iznađu ekspresno rješenje za krizu eurozone.

Njemačka je prije svega pogođena sve slabijim izvozom na kojem je izgradila pozamašni dio recentnog ekonomskog prosperiteta. Zapošljavanja su sve opreznija. Ben May iz tvrtke Capital Economics iz Londona tvrdi da je njemački postrecesijski oporavak sve samo ne završen.

Gorespomenuti centar izbacio je analizu nakon probavljanja podataka 271 ekonomskih stručnjaka i investicijskih institucija. Veći njih želi vidjeti veći angažman Središnje europske banke i snižavanja kamatnih stopa. Kako stvari stoje, ECB će baciti pojas za spašavanje eurozone eventualno u posljednjoj mogućoj sekundi. Do tada, kako je uostalom i kancelarka Merkel sumorno obznanila, europske lidere čeka novi krug razgovora i pregovora oko toga kako riješiti krizu na vlastiti račun, tj. blagajnama nacionalnih vlada.

U ovom trenutku polovica ispitanika u istraživanju drži da će kamatne stope ostati stabilne u sljedećih nekoliko mjeseci. Prošli mjesec bilo ih je 70 posto. Također 37 posto očekuje smanjenje kamatnih stopa za razliku od prošlomjesečnih 20 posto.