INTERVJU REUTERSU

Janša Slovencima obećava štednju bude li premijer

18.10.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik i kandidat za mandatara nove vlade Janez Janša iznio je u razgovoru za Reuters neke od osnovnih točaka svog predizbornog programa koji se zasniva na smanjenju javne potrošnje i prodaji dijela državne imovine, ali i poticanju poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta, objavila je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) u utorak na svojim internet stranicama

U razgovoru za britansku novinsku agenciju, Janša je rekao da bi Slovenija u iduće dvije godine trebala smanjiti svoj sadašnji proračunski deficit od skoro šest posto BDP-a na manje od tri posto, koliko je predviđeno Maastrichtskim ugovorom za članice eurozone.

U slučaju da njegova stranka osvoji većinu na prijevremenim izborima 4. prosinca Janša najavljuje zamrzavanje javnih troškova, socijalnih transfera i mirovina u idućoj godini, reorganizaciju vlade smanjenjem broja ministarstava te smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, a sve to kako bi se u iduće četiri godine uštedjela jedna milijarda eura.

Istodobno Janša je najavio da bi nova vlada trebala poticati poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta manjim porezima te izvesti prodaju dijela državne imovine. Kao imovinu u kojoj vlada ne bi trebala imati više od 25 posto dionica naveo je dvije najveće banke u državnom vlasništvu te nacionalni Telekom Slovenije. Vlasnički portfelj banaka koji je opterećen teško naplativim kreditima Janša bi očistio osnivanjem tzv. slabe banke koja bi nenaplative kredite preuzela u javni dug, što bi pomoglo da Nova Ljubljanska banka (NLB) obnovi normalnu kreditnu aktivnost, bez visoke dokapitalizacije koju je od nje zatražila slovenska središnja banka.

Prema ispitivanjima koja ovih dana objavljuju slovenski mediji, Janšina stranka još uvijek je u prednosti kad je riječ o osvajanju relativne većine u novom parlamentu, no znatno joj se približila stranka u osnivanju koju predvodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Štoviše, prema ispitivanju koje je u subotu objavilo ljubljansko Delo, Janšina SDS i Jankovićeva lista mogle bi na izborima osvojiti približno isti postotak glasova - svaka po oko 19 posto.

Janković je u ponedjeljak na jednoj tribini u Mariboru izjavio da će osnivački kongres njegove stranke biti u subotu u Ljubljani, kad će biti poznat i program stranke, ali nije želio otkrivati imena koja će se naći na njegovoj listi za zastupnike u parlamentu.