'DUG PROCES'

Merkel 'pokopala' nadu za spas eurozone

18.10.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je upozorila da svi problemi eurozone neće moći biti riješeni na ključnom summitu EU-a. Merkel također očekuje da će potraga za rješenjem europske dužničke krize biti dug proces kojim će se EU baviti i sljedeće godine. Zbog toga, kao i upozorenja agencije za kreditni rejting Moody's da će sniziti rejting Francuske, euro ponovno bilježi pad, piše Reuters

Euro bilježi blagi pad u utorak nakon što mu je prethodnog dana naglo pala vrijednost zbog smanjenih nada za pronalazak sveobuhvatnog rješenja za krizu eurozone i upozorenja za snižavanje francuskog kreditnog rejtinga, piše Reuters

Euro je danas pao za 0,3 posto nakon što je skliznuo za čak 1,1 posto u ponedjeljak, što je tehnički signal koji upućuje na to da je ponestalo novca nakon nedavnog kratkog uzleta.

Sve nade je ugasio njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble na skupu održanom u ponedjeljak, prenoseći riječi kancelarke Merkel da summit Europske unije, koji je zakazan za 23. listopada, neće osigurati 'definitivno rješenje' za dužničku krizu u regiji.

Američki ekonomist Nouriel Roubini

'Kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni, s eurom se treba trgovati u odnosu na dolar ispod pariteta, Europska središnja banka mora smanjiti kamatne stope, a države članice moraju stvoriti fiskalno jedinstvo', predlaže Roubini, koji je upozorio da se kriza ne može riješiti bez gospodarskog rasta i da svi prijedlozi za blokadu europskih banaka i pronalazak inventivnih rješenja nisu 'ništa drugo osim financijskog inženjeringa'. Roubini je nadalje naglasio da još uvijek postoji mogućnost da će slabije zemlje napustiti monetarnu uniju, ali da bi takav događaj pokrenuo globalnu gospodarsku krizu, a razvijene ekonomije bi kliznule u recesiju.

Schaeuble je dodao kako će europske vlade na sastanku u Bruxellesu usvojiti plan koji se sastoji od pet točaka. Očekuje se da će plan uključivati strategije za dokapitalizaciju banaka i da će smanjiti dug Grčke, ali nakon njegovih riječi neki analitičari su još skloniji predviđanju raspada eurozone.

'Ne mislim da previše ljudi zapravo očekuje definitivno rješenje, ali Schaeubleovi komentari bili su dovoljni da se euro zapjeni', rekao je Adrian Schmidt, strateg za valute u Lloyds Banking Group.

Zbog svega gore navedenoga nastavlja se daljnji pritisak i na europske dionice.

Brige za zdravlje europskog gospodarstva stvaraju određeni pritisak na euro, a agencija za kreditni rejting Moody's je u ponedjeljak upozorila Francusku da će morati sniziti dosadašnji kreditni rejting Francuske (AAA) u naredna tri mjeseca, ukoliko zemlja ne uspije ostvariti napredak pomoću ključnih fiskalnih i gospodarskih reformi.
 
Europski ministri financija sastat će se u petak kako bi se pripremili za summit EU-a dan poslije. Reuters navodi da će na tom sastanku razmotriti plan za pomoć bankama.

Plan predviđa viši minimalni zahtjev za kapitalom, kao dodatni privremeni međuspremnik za one koji su izloženi problemima duga, te uvjet da banke imaju adekvatna 'dugoročna' sredstva, čak i ako to znači da im država daje određena jamstva.