Svijet OTAC KUBANSKE REVOLUCIJE

Lavrov: Castra u Rusiji duboko poštuju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, u povodu izlaska memoara Fidela Castra u Rusiji, odao počast kubanskome komunističkom vođi, 'jednom od najeminentnijih državnika našeg doba', kojega 'duboko poštuju' u Rusiji

'Comandantea Fidela u našoj zemlji duboko poštuju', rekao je šef ruske diplomacije tijekom predstavljanja u Moskvi memoara oca kubanske revolucije, koji je u kolovozu navršio 85 godina. 'Veliki patriot, priznat je kao jedan od najeminentnijih državnika i političara našeg doba', istaknuo je Lavrov.

Nakon višegodišnje 'šutnje' Castro je 2010. izdao memoare u dva toma, u kojima iznosi događaje i doživljaje iz pobjedničkih bitaka vođenih 1958. s borcima Fulgencija Batiste u Sierra Maestri. Memoari su napisani u suradnji s nekoliko novinara i povjesničara, a u Rusiji su izdani u 2.000 primjeraka.

Nakon zahlađenja odnosa između dviju bivših država saveznica iz razdoblja Hladnog rata, Kuba i Rusija ponovno su se približile u posljednjih nekoliko godina, osobito nakon posjeta Havani, krajem 2008. predsjednika Dmitrija Medvedeva te početkom 2009, posjetom Moskvi predsjednika Raula Castra.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još