SLOMLJENA SRCA

Ministar zbog ljubavnice optužen za špijunažu

31.03.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Australski parlament inicirao je pokretanje istrage povodom optužbi oporbe da je ministar obrane Joel Fitzgibbon ni manje ni više nego kineski špijun. Helen Liu (48), poslovna žena kineskog porijekla s kojom je ministar navodno u vezi, demantirala je da predstavlja prijetnju sigurnosti

Optužba da je kineski špijun zasniva se na činjenici da je ministar obrane već 16 godina u vezi s Helen Liu, bogatom Australkom kineskog porijekla, koja je u stalnom kontaktu s visokim kineskim dužnosnicima.

Nakon što se u slučaj umiješala australska obavještajna služba, ministar Fitzgibbon ispričao se javnosti i priznao da je u dva navrata, dok je bio u oporbi, 2002. i 2005. godine, putovao u Kinu o trošku Helen Liu. Priznao je i da je unajmio stan za Helen u Canberri, što tamošnja obavještajna služba smatra 'ozbiljnom prijetnjom za sigurnost'.

'Slomljeno mi je srce. Ja sam australska državljanka i poslovna žena. Nije fer da se o meni govori kao o prijetnji nacionalnoj sigurnosti', rekla je Helen Liu u telefonskom razgovoru za Herald Sun. Liu je rođena u Pekingu i nije dovoljno dobro svladala engleski jezik, pa je preko prijateljice koja je prevodila njezine izjave rekla da kao državljanka sudjeluje u društvenim, a ne samo političkim aktivnostima.

Oporbeni čelnik Malcolm Turnbull zatražio je od premijera da odmah smijeni ministra obrane.

'Kevin Rudd mora prestati s isprikama zbog ponižavajuće nekompetentnosti ministara u svom kabinetu', zagrmio je Turnbull.

Premijer Rudd i njegova zamjenica Julia Gillard izrazili su povjerenje u Fitzgibbona, a u Canberri se nastavlja rat parlamentaraca oko 'kineskog špijuna' u liku ministra obrane.