NEZADOVOLJNE GAY UDRUGE

Zbog zabrane parade spremaju se prosvjedi u Srbiji

17.10.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Nakon što je beogradska Parada ponosa otkazana, zbog procjene MUP-a da je sigurnosni rizik prevelik, Gay Straight Alliance ne miri se s nastalom situacijom. Pod sloganom 'Dosta je!' u srijedu, točno u podne, organiziraju prosvjed ispred zgrade Vlade Srbije

'Dosta ti je uvreda? Dosta ti je mržnje? Dosta ti je nasilja? , dođi na prosvjed i kaži glasno: Dosta je!' stoji u pozivu na prosvjed Gay Straight Alliance. Dodaje se da je riječ o prosvjedu kojim se zahtjeva da se zaštiti život jer ničiji život nije manje vrijedan.
Iz GSA poručuju da je najavljeni prosvjed, prosvjed svih onih koji ne okreću glavu na drugu stranu, onih koji ne žele živjeti u strahu niti čekati da netko bude ubije kako bi tek tada reagirali.

'Ovo nije Parada i nije zamjena za nju! Ovo se tiče svih! Tiče se tebe koji/a ne možeš normalno živjeti svoj život! Tiče se tebe koji/a si po bilo čemu drukčiji! Tiče se tebe koga/ju šikaniraju, vrijeđaju, napadaju! Tiče se tebe čiji su prijatelji, rođaci i susjedi bili žrtve nasilja ili će to biti ako ne kažeš dosta je! Tiče se tebe koji/a znaš da ako ovaj put nasilje prođe nekažnjeno, i ti možeš biti sljedeći! Kaži: Dosta je!' poručuju iz Gay Straight Alliance građanima Srbije koje pozivaju na solidariziranje i potporu zahtjevu upućenom čelnicima države da zaustave nasilje.

Iz GSA upozoravaju da se napadi na LGBT osobe u Srbiji događaju konstantno, tijekom cijele godine. Nakon najnovijeg u nizu napada, u kojemu je u centru Beograda nožem ranjena 24-djevojka jer je nosila obilježje Parade ponosa, GSA je nadležnima iz državnih institucija uputila pitanje je li potrebno da netko bude ubijen da bi se shvatilo u kakvim ozbiljnim i teškim problemima se nalazi LGBT populacija u Srbiji te su zatražili da se hitno donese plan borbe protiv nasilja i homofobije.