Svijet PRIJE SAMITA EU-A

Premijerka Kosor pozvana na EPP u subotu

Sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP) održat će se u subotu u Meiseu pored Bruxellesa, uoči samita čelnika zemalja članica EU-a, a na njega je pozvana i predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, priopćio je u ponedjeljak EPP

Riječ je o sastanku koji se uvijek organizira prije samita čelnika 27 zemalja članica, koji se održava u nedjelju 23. listopada. Na sastanak su pozvani premijeri i predsjednici zemalja članica te oporbeni čelnici stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci. Iz zemalja koje su izvan EU-a, pozvana je samo Jadranka Kosor, premijerka 'zemlje članice na čekanju', kako se navodi u priopćenju.

Na sastanku EPP-a sudjeluju i čelnici triju europskih institucija, predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, Komisije Jose Manuel Barroso i Parlamenta Jerzy Buzek.

Dnevni red sastanka europskih pučana isti je kao na samitu 27 zemalja članica koji se okupljaju u nedjelju kako bi prije svega pokušali riješiti dužničku krizu koja već dvije godine potresa eurozonu.

Samit 27 čelnika EU-a, a nakon njega i sastanak 17 šefova država ili vlada eurozone, bio je prvotno predviđen za 17. i 18. listopada, ali je sve pomaknuto na nedjelju, 23. listopada, kako bi se dobilo nekoliko dana više za pripremu tih važnih sastanaka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još