JAČANJE PARLAMENTA?

Hamnei bi ukinuo Ahmadinedžada

17.10.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei spomenuo je mogućnost ukidanja dužnosti predsjednika republike u korist jačanja parlamentarnog sustava u zemlji, što je u ponedjeljak udarna vijest iranskog tiska

'U sadašnjoj situaciji politički režim je predsjednički i predsjednika republike izravno bira narod, što je dobro. No ako nam se jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, učini da je parlamentarni režim bolji za izbor izvršne vlasti, neće biti problema promijeniti sadašnji sustav', rekao je Hamnei prilikom posjeta jednoj iranskoj pokrajini u nedjelju.

Iranski tisak tu je rečenicu objavio na naslovnim stranicama.

'Vraćanje dužnosti premijera moguće je u bliskoj budućnosti', piše proreformski list Etemad i dodaje da je Hamnei 'otvorio put za raspravu o ustavnoj promjeni'.

Konzervativni list Resalat naslovljuje članak 'Parlamentarni režim, problema nema'.

Tisak općenito izbjegava komentirati izjave vrhovnog vođe koji svoju misao nije razradio.

Islamska Republika Iran od samog je početka, desetak godina, imala instituciju predsjednika izabranog na biralištima i premijera kojeg imenuje parlament. Premijerska dužnost ukinuta je 1989. godine. Prema iranskom ustavu, vrhovni vođa inicira ustavnu promjenu, a narod je potvrđuje izjašnjavanjem na biralištima.

Neki analitičari smatraju da je ta ajatolahova izjava zapravo upozorenje nasljednicima konzervativnog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da ne pokušaju prekoračiti svoje ovlasti nauštrb utjecajnog iranskog svećenstva.