KFOR POMAKNUO ROK

Djeca kao živi štit na barikadama na Kosovu?

17.10.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Najavljeno KFOR-ovo uklanjanje barikada uznemirilo je Srbe na sjeveru Kosova. Građani Kosovske Mitrovice i Zvečana noćas su dežurali na njima. Danas se pak više tisuća muškaraca, žena i djece okupilo oko glavne barikade u selu Zupče prosvjedujući protiv namjere KFOR-a da ukloni barikade od granice pa do Kosovske Mitrovice

Okupljeni Srbi iz Ibarskog Kolašina poručili su međunarodnoj zajednici, KFOR-u i vlastima u Prištini da će mirnim građanskim prosvjedima i okupljanjem spriječiti instaliranje kosovskih institucija na sjeveru pokrajine, javlja Beta.

Načelnik općine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je okupljenim Srbima na barikadama da ne brane 'bukve i balvane, već svoju zemlju, kuće i budućnost svoje djece'.

Ako ovdje ne bude Srbije, neće je biti ni u Beogradu', poručio je Ristić. Pozvao je građane da se sutra ujutro, za kada je KFOR najavio uklanjanje barikada, ponovo okupe u Zupču i ponesu stolice. 'Ako sutra pripadnici KFOR-a pokušaju probiti barikade, stajat ćemo mirno, ponijet ćemo i stolice i sjediti', rekao je načelnik Zubinog Potoka, dodajući da Srbi prosvjedom izražavaju svoj stav da žele živjeti u državi Srbiji.

Kolašinci pak kažu da je ovo što se danas događa u njihovoj sredini 'generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici KFOR-a krenu uklanjati barikade'. I na krajnjem sjeveru Kosova, u općini Leposavić, Srbi će se na miran način suprotstaviti namjeri Prištine da u tom dijelu Kosova instalira svoje institucije. Srbi najavljuju da će, nakon uklanjanja postojećih, postaviti nove barikade ukoliko se ne pronađe za njih prihvatljivo rješenje.

DJECA KAO ŽIVI ŠTIT?

Liberalno-demokratska partija zatražila je da se hitno provjere informacije da će na barikade na sjeveru Kosova biti izvedena i školska djeca. U priopćenju LDP-a se navodi da su se toj stranci obratili  prestrašeni roditelji sa sjevera Kosova koji tvrde da pojedini direktori srednjih škola namjeravaju izvesti učenike iz škola na barikade, i to bez dozvole roditelja.

'Radi se o maloljetnoj djeci i njihovi životi, zdravlje i mir ne smiju se ugrožavati ni zbog kakvog političkog cilja. Najopasnije je da sada zavlada metež u kojem će netko stradati, a naročito je nedopustivo da takva opasnost prijeti djeci', poručuju iz LDP-a.