POSJET MOSTARU

Sanader pozvao turiste iz BiH u Hrvatsku

31.03.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u utorak u Mostaru 12. međunarodni sajam gospodarstva 'Mostar 2009.' kojemu je ove godine Hrvatska zemlja partner. Na sajmu, kako je rečeno, predstavljeni su proizvodi oko 700 izlagača iz tridesetak zemalja, među kojima su brojne istaknute tvrtke iz Hrvatske. Sajam će biti otvoren do 5. travnja

MOSTAR - Premijer Sanader je otvarajući sajam istaknuo da je riječ o najvažnijoj gospodarskoj manifestaciji u BiH.

"O Bosni i Hercegovini se previše politizira u BiH, u susjedstvu i u međunarodnoj zajednici, a ovaj gospodarski sajam svjedoči želju da se u prvi plan stavi gospodarstvo. U vremenima kriza ne živi se od politike nego od gospodarstva", istaknuo je Sanader.

Pritom je dodao kako je važno postići dogovor i o ustavnim promjenama u BiH, ali će isto tako za BiH biti važno da odgovori na izazove gospodarske krize koja, kako je rekao, trese cijeli svijet i neće zaobići ni BiH ni Hrvatsku.

Sanader je u tom kontekstu rekao da će Hrvatski sabor idući petak usvojiti rebalans proračuna kojim je planirano smanjenje deficita, kako je rekao, za oko 1,5 posto.

Pritom je rekao da bi bilo dobro i za BiH da postupi slično, jer u svakoj krizi postoji šansa da se pripremi za razdoblje nakon prestanka krize. Posebice je pozvao ulagače u BiH i Hrvatsku da ne odustanu od svojih ulaganja u vremenima krize, naglasivši da bi bilo nedopustivo da ulagači u povuku svoje investicije u vrijeme krize, a da se vrate s investicijama nakon što kriza prođe.

"Morate ostati i u kriznim vremenima u BiH i Hrvatskoj, gdje ste dobro zarađivali prije krize", rekao je Sanader govoreći o ulagačima.

Pritom je Sanader upozorio kako postoje inicijative koje "mirišu na protekcionizam". "Svaka zemlja mora zaštititi svoje gospodarstvo, ali ne na način protekcionizma, moramo tražiti puteve suradnje na korist svima", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je također istaknuo da će Hrvatska za tri dana postati članica NATO-a, rekavši da su članstvo u NATO-u i EU-u najveća sigurnost investitorima.

"Prijateljskoj BiH želim sve najbolje, da bude cjelovita, da Hrvati, Bošnjaci i Srbi teže euroatlantskim integracijama, a Hrvatske kao skorašnji član NATO-a i EU-a, bit će najveća potpora BiH i Srbiji na tom putu", kazao je Sanader.

Rekao je da Hrvatskoj neće biti dobro ako BiH i Srbiji ne bude dobro, ali i obrnuto. "Nećemo zaboraviti BiH", rekao je Sanader.

Sanaderovu govoru nazočili su čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, Dragan Čović (HDZ) i Sulejman Tihić (SDA), te novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko

Sanader je kazao da je BiH u osobi Inzka dobila sjajnoga novog visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Hrvatski premijer je posebice pozvao na veću suradnju turističkih djelatnika Dalmacije i Hercegovine, ali i cijele BiH, posebice na unapređenju zimskog i vjerskog turizma u BiH i ljetnog turizma u Hrvatskoj.

"Mi u Hrvatskoj borit ćemo se za svakoga turista, a ako nam vi iz Hercegovine i Bosne dođete bit će nam lakše", rekao je Sanader.

Završavajući svoj pozdravni govor Sanader je posebice pozvao da se na poduzetnike ne gleda kao na kriminalce ako oni redovito podmiruju svoje obveze. Pritom je pozvao na afirmaciju poduzetničke aktivnosti u BiH i Hrvatskoj, te napuštanje, kako je rekao, "komunističke uravnilovke".

Sanader se nakon govora zadržao u polusatnom razgledavanju sajma. Među gostima iz Hrvatske na otvaranju sajma bili su nazočni i dopredsjednik Sabora Josip Friščić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, te ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić