VRIJEDNO 80 MILIJUNA DOLARA

Američki odvjetnik od Vatikana traži vraćanje ustaškog zlata

14.10.2011 u 14:01

Bionic
Reading

Jonathan Levy zastupa preživjele žrtve Holokausta kojima su ustaše otele zlato te ga založile u Vatikansku banku

Američki odvjetnik Jonathan Levy pismenim je putem od kardinala Attilija Nicore, čelnika vatikanskog tijela za financijsko informiranje, zatražio vraćanje ustaškog zlata koje se navodno nalazi u Vatikanskoj banci.

Kako pišu srbijanske Večernje novosti, Levy, čiji su klijenti preživjeli Holokaust, traži vraćanje 80 milijuna dolara vrijednog zlata koje su ustaše ukrale od svojih žrtava - Srba, Roma i Židova - te ih potom polagale u Vatikanu u razdoblju od 1944. do 1946. godine.

Ta pljačka je prvi put službeno dokumentirana 1998. godine u izvještaju State Departmenta nazvanom 'Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga'. U izvještaju se tvrdi da je Vatikan umiješan u pranje zlata iz koncentracijskih logora i krađu poslije Drugog svjetskog rata', izjavio je Levy za Večernje novosti.

Iza tvrdnji o krađi stoje američki dokumenti te svjedočenje pod zakletvom američkog specijalnog agenta Williama Gowena, koji je sam intervjuirao ustaše umiješane u prijenos zlata u Vatikan. Jedan od svjedoka je i američki Srbin William Todorović iz Los Angelesa.

Američka tužba protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove iz 1999. godine propala je nakon što je sud proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago jer se Svetoj Stolici ne može suditi u SAD-u. Novi zahtjev podnesen je nakon savjetovanja s vatikanskim odvjetnicima, što ukazuje na volju Vatikana da se taj problem konačno riješi.

U slučaju da to toga ipak ne dođe, Levy namjerava tužiti Vatikansku banku Europskoj komisiji. Tom se tijelu Levy već obratio u listopadu prošle godine, kada je od Ollija Rehna tražio da se pozabavi pranjem novca žrtava Holokausta u Vatikanu. Europska komisija bi, za razliku od SAD-a, mogla tužiti Institut za religijske poslove, s obzirom na to da je Vatikan 2009. godine prihvatio implementaciju zakona Europske unije koji se tiču pranja novca, krivotvorenja i prevare.