30 MINISTARA

Netanyahu predstavlja vladu u Knessetu

31.03.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Imenovani izraelski premijer Benjamin Bibi Netanyahu u utorak će poslijepodne nakon dugotrajnih intenzivnih pregovora predstaviti svoju vladu u Knessetu, a pred njom će uz teška pitanja postizanja mira na Bliskom istoku biti i pitanje rješavanje velikih gospodarskih problema u zemlji

ZAGREB - Novi-stari izraelski premijer do zadnjeg je trenutka vodio pregovore o raspodjeli novih lisnica, a izraelski mediji, s obzirom na povećani broj ministarskih položaja, u šali pišu da će nova "Bibijeva vlada" svoju službenu fotografiju morati snimiti na nogometnom igralištu. Nova izraelska vlada imat će, naime, 30 ministara.

Netanyahu, čelnik stranke Likud koja je na izborima 10. veljače dobila jedan mandat manje od stranke centra Kadime, bio je prisiljen na neka od ključnih mjesta imenovati svoje koalicijske partnere.

Najveći Bibijev koalicijski partner, ultra-nacionalistička stranka Israel Beiteinu, dobila je veliku nagradu - vođa stranke Avigdor Lieberman bit će najvjerojatnije novi izraelski ministar vanjskih poslova.

To imenovanje u novoj izraelskoj vladi vjerojatno će izazvati i najveće kontroverze. Lieberman ima reputaciju "opasnog političara", spremnog da protjera Arape iz Izraela, čovjeka koji ne govori diplomatskih riječnikom. Vođu nacionalističke stranke, koja je upravo zahvaljujući njemu postala treća politička stranka u zemlji, nakon Kadime i Likuda, u Izraelu nazivaju "carem", "fašistom" te "Rasputinom". Lieberman, rođen prije 50 godina u Moldaviji, često je izjavljivao da se zauzima za maksimalnu "odvojenost" između Židova i Arapa, te da želi od Izraela napraviti "etnički homogenu" državu. Netanyahu je trebao glasove Liebermanove stranke, a uvjet je bio upravo položaj ministra vanjskih poslova.

Čelnik Laburističke stranke Ehud Barak bit će novi ministar obrane, dok će ostala ministarstva popuniti ljudi iz Likuda i ostalih stranaka koalicije.

Nova izraelska vlada od prvog će se dana svog mandata morati suočiti s dva velika pitanja: gospodarskom krizom te diplomatsko-vojnim pitanjima, koja uključuju mirovne pregovore s Palestincima ali i drugim arapskim susjedima, te pitanja Irana i položaja Izraela u svijetu.

Izraelski mediji smatraju da je Benjamin Netanyahu, kojem je ovo drugi premijerski mandat, dobio rijetku novu političku priliku za uspjehom. "On će učiniti sve da ne propadne. I zaslužio je šansu. Možda ovoga puta uspije", piše novinar izraelskog lista Yedioth Ahronoth. Novog izraelskog premijera u zemlji smatraju "jastrebom" ali i pragmatičarom, koji zna šarmirati medije i koji ima velike političke kapacitete. Bibi je tijekom svog prvog mandata 1996.-1999. bio najmlađi izraelski premijer u povijesti te prvi rođen nakon stvaranja države 1948. On je svoju mladost proveo u SAD-u te zbog toga govori savršeni engleski.

U novom premijerskom mandatu, Netanyahua bez sumnje čekaju veliki izazovi, smatraju izraelski analitičari.