NAJAVLJENO ČIŠĆENJE

Prosvjednici protiv Wall Streeta ne žele otići iz parka

14.10.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Prosvjednici protiv Wall Streeta u New Yorku pripremaju se u petak na otpor mogućem protjerivanju iz parka u kojem prosvjeduju, pošto im je u četvrtak vlasnik naredio da napuste park kako bi se on mogao očistiti.

Vlasnik parka Zuccotti, tvrtka Brookfield property, objavio je da će početi čistiti park od sedam sati ujutro po lokalnom vremenu i zatražio da se iz njega ukloni sve što su ondje od 17. rujna nagomilali prosvjednici koji spavaju u parku u središtu poslovne četvrti u Donjem Manhattanu.

Pokret 'Zauzmimo Wall Street' (OWS) je, reagirajući na tu naredbu, na svojoj internetskoj stranici objavio 'žuran poziv na djelovanje kako bi se spriječilo nasilno zatvaranje' kampa.

'Pridružite nam se u petak u šest sati kako bismo se nenasilno oduprli protjerivanju', piše pokret koji već četiri tjedna upozorava na pohlepu Wall Streeta i korupciju jedan posto najbogatijih.

OWS ističe kako je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg obećao da će se trg nakon čišćenja ponovo otvoriti, ali da prosvjednici moraju poštovati pravila koja zabranjuju vreće za spavanje, cerade i kampiranje. 'To je njihov način da se obračunaju s OWS-om', dodaje se u pozivu.

U zadnja tri tjedna 'uvjeti u parku su se pogoršali i stvaraju zdravstvene i higijenske probleme koje moramo ukloniti', rekao je u četvrtak Brookfield Proprety, u letku koji su čelnici, u pratnji policajaca sa psima, došli uručiti prosvjednicima.

Od 17. rujna više stotina prosvjednika svake noći spava na otvorenom na privatnom trgu koji je otvoren za javnost.

Prosvjednici su ondje uredili kuhinju, službe prve pomoći i informacija, videocentar, knjižnicu pa čak i uređaj za pročišćavanje vode od pranja posuđa, koje su natkrili golemim ceradama kada kiši.

Pokret je u četvrtak dobio potporu bivšeg potpredsjednika Ala Gorea. 'Budući da je demokracija u krizi, pravi pokret koji dolazi odozdo, pokazujući slabosti našeg sustava, označava prvi korak u dobrom smjeru. Možete me ubrojiti među one koji podupiru pokret Zauzmimo Wall Street', napisao je Gore na svom blogu.

Prosvjednici protiv Wall Streeta pripremaju se u subotu za velik dan, kada će održati najmanje tri skupa.

U 17 sati je predviđeno okupljanje na Times Squareu gdje će se održati svjetski dan akcije koji organizira internetska stranica 15october.net pod sloganom 'Ujedinjeni za globalne promjene'.

Drugi prosvjedni skup protiv banaka treba se održati u 11 sati, a točno u podne OWS se kani pridružiti maršu kojim će se obilježiti deseta obljetnica početka rata u Afganistanu.