OSKAROVKA PALA S MARSA

Hilary Swank na udaru medija zbog posjeta Čečeniji

14.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

To što se Jean Claude van Damme slika po Groznome, poručujući s pozornice 'I love you, mr. Kadirov' lokalnome gazdi optuživanom za najteže ratne i mirnodopske zločine – nije neka vijest. Naime, riječ je o bivšoj zvijezdi akcijskih filmova koja se već dugo producira po Rusiji i rado se slika s Vladimirom Putinom, a ruski premijer i čečenski predsjednik su u dobrim odnosima. No činjenica da se u takozvanom uglednom društvu u glavnom gradu Čečenije našla i glumica Hilary Swank, dvostruka dobitnica Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu, digla je uzbunu na Zapadu

Nije neka vijest ni da je na nedavnom koncertu u čast rođendana Ramzana Kadirova svirala violinistica s pop sklonostima Vanessa Mae jer negdašnje 'čudo od djeteta' nije snimilo album još od 2004. godine.

No činjenica da se u takozvanom uglednom društvu u glavnom gradu Čečenije našla i glumica Hilary Swank, dvostruka dobitnica Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu ('Djevojka od milijun dolara', 'Dečki ne plaču') digla je dosta graje na zapadu. Za to je zaslužna organizacija Human Rights Watch, koja upozorava da je Kadirov, bivši islamistički pobunjenik čiji se klan u drugome čečenskom ratu priklonio Moskvi, danas lider koji je godinama sustavno optuživan za zločine nad civilima, ubojstva, mučenja, paljenje kuća i niz kriminalnih radnji u toj nasiljem iznurenoj kavkaskoj republici.

Swank se sada pokušava ispričati javnosti objašnjavajući da 'nije čula za izvješća'. No, teško je zamisliti da osoba sa zapadne hemisfere, koja upravlja svojim postupcima, prije puta u Zemljin kutak po imenu Čečenija (kamo je pozvana na proslavu nekog moćnika), nije barem malo kuckala po pretraživačima i drugim informacijskim kanalima. Ako ne u koji dio svijeta ide, onda barem kome ide na rođendan.

Odmah ju je demantirao i Human Rights Watch, čiji predstavnici tvrde da su je upozorili devet dana prije puta i da je tada njezin agent s indignacijom opovrgnuo podatak da je slavnoj glumici isplaćen pozamašan honorar kako bi se uskoro pojavila u Groznome. Ne samo da se pojavila, nego je i prošetala crvenim tepihom i na pozornici izrekla: 'Mogla sam osjetiti duh ovdašnjih ljudi, svi su bili tako sretni. Sretan rođendan, gospodine predsjedniče!' Usput je našla vremena i pohvaliti/reklamirati tursku građevinsku kompaniju koja je obnavljala Grozni

Hillary Swank u Groznome

Premda mnogo mirnija nego prije desetak godina, Čečenija i danas pati od terorističkih udara, državne represije, banditizma i kronične nezaposlenosti. I nije da su Swank, Van Damme i Mae došli u tu zemlju u sklopu neke humanitarne misije ili društveno-političkog aktivizma. Oni su svjetski celebrityji koji su trebali uveličati proslavu diktatorovog rođendana – vjerojatno uz izdašnu novčanu 'zahvalnicu'. Slično je bilo prije par mjeseci, kada je Kadirov u srcu svoje osiromašene, napaćene zemlje odlučio igrati nogomet pred punim tribinama, pa je pozvao brazilske veterane iz šampionske generacije 2002, da bi im na revijalnoj utakmici zabio dva gola i zapucao dva penala.

Vanessa Mae je svirala na predsjednikovom rođendanu; Independent prenosi glasine da je za tu gažu dobila pola milijuna dolara.

'Ramzan Kadirov povezan je s dugim popisom užasnih kršenja ljudskih prava. Neprihvatljivo je da zvijezde uzimaju novac kako bi partijale s njim. To je peglanje imidža i legitimiranje brutalnog vođe', stoji u izvješću HRW-a.

Besramno tezgarenje svjetskih celebrityja nije, doduše nikakva novost: davanje glamura događanjima koja s njima nemaju nikakve veze stara je špranca zarade, samo što su kriteriji u zadnje vrijeme još drastičnije pali, valjda zato što je svjetska recesija uzrokovala inflaciju celebrityja. Postale su popularne i gaže za privatne tulume, pa su tako svjetsku javnost nedavno obišle snimke nastupa Beyonce, 50 Centa i Mariah Carey na zatvorenim zabavama obitelji Gadafi


... A ovako tezgare Vanessa Mae i Jean Claude van Damme