Svijet BRITANSKI VELEPOSLANIK BLUNT

'Korupcija je još uvijek velik problem u Hrvatskoj'

Britanski veleposlanik David G. Blunt ocijenio je danas kako je, unatoč velikom napretku u borbi protiv korupcije, ona i dalje velik problem u Hrvatskoj

Blunt je rekao otvarajući stručni seminar pod nazivom 'Praćenje korupcije – uloga medija' da važnu ulogu u suzbijanju korupcije, uz vladu i pravosuđe, imaju i mediji, preko kojih građani trebaju shvatiti što se događa.

Medijski izvještaji pritom ne smiju naštetiti donošenju presuda za kaznena djela pa mediji u svakom trenutku moraju biti svjesni kako se trebaju koristiti svojim utjecajem, dodao je Blunt.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović ustvrdio je kako su upravo mediji odigrali ključnu ulogu u otkrivanju velikog broja korupcijskih afera.

'Zbog korupcije, godišnje nestane oko šest milijarda kuna i upravo bi mediji trebali isticati koliko se primjerice za taj novac moglo otvoriti novih radnih mjesta', istaknuo je Jovanović.

Ustvrdio je da se sve do kraja devedesetih godina prošlog stoljeća korupcija u Hrvatskoj potpuno negirala te da je pomak posljednjih godina postignut pod velikim pritiskom Europske unije.

'Hrvatska u ovom trenutku ima dobre zakone i učinkovite institucije', ocijenio je Jovanović, dodajući da u tzv. uskočkoj vertikali policija još zaostaje za Državnim odvjetništvom i USKOK-om.

Seminar 'Praćenje korupcije – uloga medija' okupio je novinare iz gotovo svih hrvatskih redakcija koji će o toj će problematici razmijeniti iskustva s predstavnicima USKOK-a, nevladinih udruga i akademske zajednice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još