OTUĐILI 8,7 MILIJUNA DOLARA

Svećenici trošili milodar na žene i kocku

31.03.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Dva katolička svećenika osuđena su na zatvorske kazne zbog sudjelovanja u otuđivanju više od osam milijuna dolara iz vlastite crkve u Delray Beachu na Floridi, u slučaju koji je sudac pozdravio kao razotkrivanje pohlepe

DELRAY BEACH - John Skehan (81) i Francis Guinan (66) optuženi su još 2006. za trošenje novca od milodara i ostavštine vjernika na kupnju nekretnina i rijetkih kovanica za numizmatičku zbirku, putovanja i djevojke.

Nakon što je priznao krađu više od stotinu tisuća dolara, Skehan je osuđen na 14 mjeseci zatvora i sedam godina uvjetne kazne. Guinan je osuđen na četiri godine zatvora.

Sudac Jeffrey Colbath ustvrdio je da se Skehan nije pokajao zbog grijeha, već je 'uistinu osramoćen i posramljen'. Sutkinja  Krista Marx izjavila je da je Guinan kažnjen zbog eklatantne pohlepe. 'Bez obzira na to koliko dobrih djela učinili u svom svećeničkom djelovanju, ostat ćete obilježeni kao lopov i prevarant', rekla je nesmiljena Krista Marx.

Svećenici su novac, između ostalog, trošili na kockanje u Las Vegasu i na Bahamima.

Istražitelj je ustvrdio da je Skehan, s više od 50 godina svećeničkog staža u nogama, ulagao ogromne svote novca u rijetke kovanice, posjedovao vikendicu i pub u Irskoj, kuću na Floridi vrijednu 455 tisuća dolara i stan u Delray Beachu.

Forenzički računovođe koje je unajmila biskupija zaključili su da je za vrijeme Skehanove vladavine i njegova nasljednika Guinana iz crkve St. Vincent Ferrer otuđeno ukupno 8,7 milijuna dolara.