ZASTOJ JAVNOG PRIJEVOZA

U Ateni počeo štrajk protiv novog poreza

13.10.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Novi porezi na nekretnine trebali bi se plaćati kroz račune za struju. Onaj tko ne plati bit će isključen

Atenski javni prijevoz zaustavljen je danas zbog 48-satnog štrajka prijevoznika i njihovih zaposlenika koji se nikako ne mogu pomiriti s mjerama štednje koje nameće vlada.

Prosvjednici okupiranjem ureda državne tvrtke za električnu energiju pokušavaju spriječiti naplatu novog poreza na nekretnine. Mnogi Grci tvrde, prenosi Guardian, kako ne mogu platiti novi porez koji će se, prema odluci države, plaćati putem računa za električnu energiju. Na takav način plaćanja vlasti su se odlučile želeći zaobići trenutačni disfunkcionalni sustav oporezivanja i olakšati naplatu. Grcima koji ne plate novi porez bit će isključena električna energija.

Sindikat zaposlenika tvrtke za opskrbu električnom energijom bijesan je zbog novog načina rada i smatra kako njihovi zaposlenici ne bi trebali služiti za utjerivanje poreza. Svi zaposlenici složno su se usprotivili odredbama i poručili kako nikome neće isključiti električnu energiju.

Električna energija ne može se koristiti kao sredstvo ucjene protiv nezaposlenih, siromašnih i slabo plaćenih, kazao je vođa sindikata te dodao kako neće dopustiti da njihovi siromašni sugrađani ostanu bez električne energije.

Vlada je Grcima nametnula mnoštvo mjera štednje koje uključuju veće poreze, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje plaća i mirovina te suspenziju 30.000 javnih službenika kako bi se dosegnuli željeni ciljevi postavljeni u 110 milijardi eura vrijednom ugovoru s Europskom unijom.