MEDIJSKI SKANDAL

Wall Street Journal lažirao tiražu

13.10.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Andrew Langhoff podnio je ostavku kao glavni europski izdavač nakon izjave o tajnim kanalima novca za poticanje prodaje, piše The Guardian

Jedan od najviših europskih menadžera Ruperta Murdocha podnio je ostavku nakon Guardianovog upita o muljažama u vodećim novinama News Corporationa, Wall Street Journalu.

The Guardian je pronašao dokaze da je časopis provlačio novac kroz europske tvrtke da bi potajno kupio tisuće primjeraka svojih vlastitih novina, dovodeći u zabludu čitatelje i oglašivače.

The Guardian piše da to uključuje formalni, pisani ugovor kojim je list pridobio jednu tvrtku na suradnju tako što je pristao na objavljivanje članaka koji promoviraju njezine aktivnosti, što je potez koji je doveo do toga da je dio zaposlenika optužio upravu lista za kršenje novinarske etike i ugrožavanje ugleda.

Te kontroverzne aktivnosti organizirane su u Londonu i usmjerene na listu europskih izdanja, koja cirkuliraju u EU, Rusiji i Africi. Više službenike u New Yorku, uključujući Murdochovu desnu ruku, Lesa Hintona, prošle godine je na taj problem upozorila skupina zviždača iz internih krugova, a oni su se očito oglušili na to.

Andrew Langhoff
podnio je u četvrtak ostavku, navodeći samo da su te optužbe nemoralne.