BERLINSKI INSTITUTI

Kriza eura bacit će i Njemačku na koljena!

13.10.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Danas je u Berlinu predstavljen redoviti jesenski izvještaj najuglednijih njemačkih ekonomskih instituta, koji za 2012. predviđaju gospodarski pad ukoliko se ne dovede u red europska dužnička kriza i ne stabilizira eurozona

U Europi svi računaju da će Njemačka uvijek biti dovoljno gospodarski uspješna da plati svaki hitan i velik račun i pomogne oko svakog duga. Nema sumnje da je njemačko gospodarstvo najjače u Europskoj uniji, ono je, uostalom, četvrto po snazi na cijelom svijetu, ali nove prognoze ekonomskih stručnjaka upozoravaju da bi aktualna kriza eura i sve veće zaduživanje mogli sljedeće godine i Njemačku baciti na koljena.

U Berlinu će danas biti predstavljen izvještaj utjecajnih ekonomskih instituta o prognozama njemačkog gospodarskog rasta za sljedeću godinu, koji je naručila vlada Angele Merkel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung se pak domogao izvještaja prije njegova službenog puštanja u javnost, te javlja o relativno negativnim trendovima. Brojke stručnjaka su zabrinjavajuće: gospodarstvo u 2012. godini može očekivati rast tek od 0,8 posto. Prethodne prognoze su spominjale 2 posto, što je manje nego ovogodišnjih 2,9 posto, ali i dalje zadovoljavajuće, dok se nova prognoza smatra tihim uvodom u recesiju.

Loše za Njemačku, sjajno za Hrvatsku

Zanimljivo je primijetiti da se gospodarski rast od 0,8 posto u Njemačkoj smatra putom prema recesiji, dok se istom brojkom hrvatska premijerka Jadranka Kosor nedavno hvalila kao velikim uspjehom svoje gospodarske politike.
U izvještaju se ističe da je najveća prijetnja njemačkoj ekonomskoj stabilnosti jest grčka kriza, koja bi u najcrnjem scenariju mogla dovesti do gospodarskog sloma još goreg nego onog iz 2008. godine.

Njemački ekonomski instituti oštro kritiziraju vladu Angele Merkel 'jer nije htjela prihvatiti da se Grčkoj sprema insolventnost te je stalno igrala na vrijeme sa sve većim paketima novčane pomoći'. U izvještaju se nadalje ističe da je 'takva politika njemačke vlade dovela u neugodnu situaciju Europsku centralnu banku', koja je onda preuzela dio talijanskih dugova na sebe, jer se očito nije mogla osloniti na djelovanje politike. 'Sada je pak ključno pitanje dokapitalizacija banaka', tvrdi se na kraju izvještaja.

Iako je ovu studiju naručila sama njemačka vlada, ministar gospodarstva Philip Roesler je najavio da će do 20. listopada Merkeličin kabinet izaći s vlastitim prognozama gospodarskog rasta. Roesler pritom priznaje da je 'nestabilnost na financijskom tržištu uzrokovala potrebu da smanjimo prognoze rasta koje smo predstavili u svibnju'.

Američki ekonomist Nouriel Roubini - jedan od rijetkih koji je upozoravao na slom Wall Streeta 2008. i prije nego se dogodio - u intervjuu za njemački tjednik Stern upozorio je pak da 'Europa mora brže i odlučnije djelovati'. Roubini savjetuje da se pod hitno riješe problemi zaduženja Italije i Španjolske, što znači da se stabilizacijski fond EFSF mora povećati na najmanje dva bilijuna eura.

Krajnji rok je, predviđa Roubini, početak studenog i samit G-20, koji je zakazan u Francuskoj. Ukoliko se stvar brzo ne riješi, kaže Roubini, u 2012. godini prijeti slom financijskih tržišta i globalna depresija.