NAVODNA IRANSKA UROTA

Pentagon je za diplomatski odgovor

12.10.2011 u 22:08

Bionic
Reading

Pentagon je objavio u srijedu da odgovor na navodnu iransku urotu protiv saudijskog veleposlanstva u Washingtonu mora biti diplomatski i pravosudni, odbacivši eventualnu vojnu intervenciju

'Američka vojska već je dugo zabrinuta zbog lošeg iranskog utjecaja u regiji. No što se tiče tog pitanja, to je diplomatski i pravosudni problem', rekao je novinarima John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Odgovarajući na upit o mogućnosti američkog vojnog uplitanja, rekao je: 'Samo predsjednik ima ovlast da mobilizira vojsku'. Američko pravosuđe je u utorak podignulo optužnicu protiv dvoje iranskih državljana pod sumnjom da su htjeli ubiti sudijskog veleposlanika u Washingtonu Adela Al-Džubeira.

SAD je u srijedu počeo pojedinačne razgovore s veleposlanicima zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti.'Zasad je cilj nastaviti s financijskim i diplomatskim pritiskom na Irance', rekao je drugi glasnogovornik Pentagona George Little, na istoj tiskovnoj konferenciji.

Napad na veleposlanika Saudijske Arabije je 'gnusan čin i Iranci moraju za njega položiti račun', rekao je u srijedu potpredsjednik SAD-a Joe Biden, koji ističe da je navodna urota 'pogazila temeljno pravilo, a to je sigurnost i nedodirljivost diplomata'.